19 Ιανουάριος 2019, 13:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2019, 13:57

Τσίπρας: Οι Πρέσπες καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων

  • Τσίπρας: Οι Πρέσπες καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων
    Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Ως «ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιμένοντας ότι η κύρωσή της αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην Αυγή της Κυριακής, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και για επικίνδυνο παιχνίδι «με την ακροδεξιά και την πολιτική του μίσους, για να κερδίσει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι Πρέσπες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ενώ στο ερώτημα της εφημερίδας πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός πόλος απάντησε: «Στην Ελλάδα η περιπέτεια των Μνημονίων έχει προκαλέσει τεκτονικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Έτσι, σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης.

»Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στη μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς. Επιδιώκουμε τον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε κάποιους σταθερούς άξονες: την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά, τη δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τις αναγκαίες τομές για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και των θεσμών. Αυτές είναι οι βάσεις ενός σχεδίου που μπορεί να συσπειρώσει τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την κριτική που του ασκούν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, για τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, για τις ευρωεκλογές και το δίλημμα των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.