19 Ιανουάριος 2019, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2019, 13:05

Τελετή Θείας Λειτουργίας στην Τρίγλια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (βίντεο)

  • Τελετή Θείας Λειτουργίας στην Τρίγλια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (βίντεο)
    Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Για πρώτη φορά στην ιστορία ένας Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Βαρθολομαίος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Τρίγλια, στην Ιερά Μητρόπολη Προύσης και έριξε τον σταυρό στην Προποντίδα, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Με άδεια της Νομαρχίας Προύσης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της Τριγλίας, τον οποίο ανακαίνισε ο τοπικός δήμος και χρησιμοποιεί ως Πολιτιστικό Κέντρο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Πατριάρχης εν πομπή πορεύτηκε στην αποβάθρα της πόλης, όπου έκανε την τελετή του αγιασμού των υδάτων και ομάδα νεολαίας από τη Νέα Τρίγλια και τον Βόλο βούτηξε στο νερό για και να βγάλει τον σταυρό.

Τον Πατριάρχη πλαισίωναν στη Θεία Λειτουργία ο οικείος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός και πολυάριθμοι κληρικοί από την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα. Επίσης, παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας (Χαλκιδικής) Εμμανουήλ Καρράς, εκπρόσωποι του Δήμου Ραφήνας (Αττικής), ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης Γεώργιος Λαζαρίδης, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος, της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας, οι πρόεδροι των Συλλόγων Τριγλιανών.

Στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη αναφέρθηκε στο έργο της Μητροπόλεως Προύσης, η οποία εμπνεόμενη από το πνεύμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατάφερε ήδη να επανασυστήσει μια ερημωμένη από τη Μικρασιατική Καταστροφή εκκλησιαστική επαρχία, ενώ αγόρασε δύο παλαιούς βυζαντινούς ναούς και μία κατοικία ιερέως.

Στη συνέχεια, ο κ. Ελπιδοφόρος εξήρε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος «με τη σχεδόν τριακονταετή πατριαρχία του διαμόρφωσε μια ολόκληρη γενιά αρχιερέων, ιερέων και πιστών, οι οποίοι εργάζονται ακούραστα για την Εκκλησία και για την οικοδόμηση της ειρήνης και της αγάπης μεταξύ λαών και πολιτισμών».

Τέλος, εξέφρασε την ευχαριστία και την ευγνωμοσύνη του «τόσο προς τις τουρκικές Αρχές για την πρόθυμη παροχή των απαραίτητων αδειών, όσο και προς τον λαό της περιοχής για την πάντοτε φιλόξενη διάθεση προς τους προσκυνητές και τους τουρίστες, όσο και για την εκτίμηση με την οποία περιβάλλουν το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Προύσης».

Υπενθυμίζεται ότι η Τρίγλια είναι η πατρίδα του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου και ότι οι Tριγλιανοί διασώθηκαν άνευ απωλειών κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή χάρη στον συμπατριώτη τους Φίλιππο Καβουνίδη, ο οποίος τους μετέφερε εγκαίρως με τα πλοία του σε ασφαλή εδάφη. Σήμερα, οι απόγονοι των Tριγλιανών κατοικούν στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και στη Ραφήνα της Αττικής.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.