18 Ιανουάριος 2019, 20:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2019, 19:55

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Γιώργος Παπανδρέου

  • Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Γιώργος Παπανδρέου
    Ο Γιώργος Παπανδρέου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Την άποψη που είχε διατυπώσει τον Ιούνιο του 2018 στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, με την οποία είχε καλωσορίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο, που κυκλοφορεί το Σάββατο (19/1). O πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κλήθηκε να απαντήσει στην εξής ερώτηση του Δημήτρη Κουκλουμπέρη: «Μέσα στον μήνα, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με δήλωσή σας τον Ιούνιο του 2018 την είχατε χαρακτηρίσει μια ισορροπημένη συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία. Τι πιστεύετε; Θα κερδίσει η χώρα αυτή την ευκαιρία με την έγκρισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο ή θα την κλωτσήσουμε ίσως για πάντα;»

Ο Γ. Παπανδρέου μεταξύ άλλων απαντά: «.. Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή».

Σύμφωνα με την «ΕφΣυν», ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του ξεκαθαρίζει, επίσης, «πώς κρίνει τη ρηματική διακοίνωση, τον Κώστα Καραμανλή και την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ, ποιο μήνυμα στέλνει στον Αλέξη Τσίπρα και στη Φώφη Γεννηματά και τι λέει για το διάλογο των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων». Υπενθυμίζεται ότι την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ είχε χαιρετίσει τον Ιούνιο του 2018 η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γ. Παπανδρέου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.