18 Ιανουάριος 2019, 19:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2019, 18:39

Εμπορική αξία ακινήτου και επιδότηση δανείου στο νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει το «νόμο Κατσέλη»

  • Ενεργοποιείται σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την εμπορική αξία του ακινήτου και όχι την αντικειμενική, καθώς και μια λύση που θα είναι κοντά στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου, αναμένεται να περιλαμβάνει το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη» για την προστασία της α΄ κατοικίας. Αυτό προέκυψε από την ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει της άφιξης, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, των επικεφαλής των κλιμακίων των εταίρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μετείχε στη σύσκεψη, για την ένταξη στο νέο σχήμα θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου, ενώ ο ίδιος παράγοντας εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση για τον «νόμο Κατσέλη» που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα προλάβουμε».

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Οι επαφές πάντως μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των τραπεζών είναι συνεχείς, καθώς και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους των θεσμών. Το νέο σχήμα περιλαμβάνεται στις 16 δράσεις για την αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Όσον αφορά στην τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, που επίσης αποτελεί μια από τις 16 δράσεις, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέδωσε την καθυστέρηση και στον φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Όμηρος Εμμανουηλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ