19 Ιανουάριος 2019, 08:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2019, 08:31

Τα θεόχτιστα της Τρίγλιας Βιθυνίας (φωτο)

  • Τα θεόχτιστα της Τρίγλιας Βιθυνίας (φωτο)
    (Φωτ.: fanarion.blogspot.com / Π.Α.Α.)

Με αφορμή την ιστορική Πατριαρχική Λειτουργία στην Τρίγλια, δημοσιεύουμε ενδεικτικές φωτογραφίες από τα «θεόχτιστα» της Τρίγλιας όπως τα αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός μας προ δεκαετίας. Τα θεόχτιστα ρωμαίικα ξύλινα αρχοντικά στέκονται ολόρθα! Είτε ανακαινισμένα είτε αφημένα στη φθορά του χρόνου, σου θυμίζουν τι πολιτισμό παρήγαγαν οι Ρωμιοί της Μικρασίας, όχι στα πολύ παλιά χρόνια, αλλά στο πρόσφατο παρελθόν. 

Αρχιτεκτονική μιας συγκροτημένης κοινοτικής και αρχοντικής ζωής. Όπου τα πάντα έχουν το λόγο τους και δικαιολογούν την ύπαρξή τους. Και βέβαια σε κλίμακα ανθρώπινη.

Και για να θυμηθώ τον Άρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος έγραψε στα δικά του Θεόχτιστα πως οι φωτογραφίες του «θέλουνε να δείξουνε (κι αν δεν το δείχνουνε...), πως δεν έχουνε χαθεί, οριστικά και αμετάκλητα, όλες οι αλήθειες, όλες οι σοφίες, όλες οι ομορφιές, στα τοπία και στα σπίτια, που μπορεί να δει κανείς ακόμα και σήμερα στον ελληνικό χώρο, αρκεί να το θέλει και να το επιδιώκει κι όπως θα το γυρεύει, ακόμα, όλη του η ψυχή... αλήθειες και σοφίες και ομορφιές, που όσο κι αν είναι παλιές, πανάρχαιες, τόσο γίνεται να σταθούνε και σαν πρωτόβγαλτες, στην εποχή μιας τωρινής αισιοδοξίας».

  • Πηγή: fanarion.blogspot.com / Π.Α.Α.
Gallery