18 Ιανουάριος 2019, 13:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2019, 13:36

Σε έξαρση η γρίπη, επανεμφανίστηκε το στέλεχος Η1Ν1

  • Σε έξαρση η γρίπη, επανεμφανίστηκε το στέλεχος Η1Ν1
    (Φωτ.: pixabay.com)

Σε έξαρση βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα η γρίπη που οφείλεται κυρίως σε στέλεχος του ιού Η1Ν1, και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη καταγράψει σοβαρά περιστατικά, όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Μέχρι στιγμής τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης τύπου Α (στην οποία ανήκει το Η1Ν1). Και οι τέσσερις ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Την τελευταία εβδομάδα μεταφέρθηκαν στις ΜΕΘ πάνω από 20 ασθενείς που προσβλήθηκαν από γρίπη τύπου Α. Από αυτούς οι 8 στους 10 ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά μόλις το 9% είχε κάνει το εμβόλιο.

«Έχουμε επάνοδο του στελέχους Η1Ν1, που πλέον έχει γίνει στέλεχος της εποχικής γρίπης. Το πρωτοείδαμε το 2009 και φέτος μας δείχνει και πάλι τα δόντια του, κατά κάποιον τρόπο. Ένα άλλο σοβαρό στέλεχος γρίπης είναι το Η3Ν2», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το στέλεχος Η1Ν1 δεν επικρατεί μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις περιόδους, είναι ακόμα νωρίς. Σίγουρα περιμένουμε περισσότερα περιστατικά φέτος, μιας και πέρσι είχαμε γρίπη τύπου Β που ήταν ηπιότερη», τόνισε και προέτρεψε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν έστω και τώρα.

Από την άλλη, μιας και το αντιγριπικό εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα που δεν ξεπερνά το 60% τα άτομα συστήνει σε όσους εμφανίσουν συμπτώματα και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα. Ο ψυχρός καιρός βοηθά στη διατήρηση του ιού στο περιβάλλον και η κορύφωση της γρίπης για φέτος, όπως εκτιμά ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναμένεται σε περίπου τέσσερις εβδομάδες.