18 Ιανουάριος 2019, 10:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2019, 09:45

Ιταλία: Εγκρίθηκε το «εισόδημα του πολίτη» και η μείωση της συντάξιμης ηλικίας

  • Ιταλία: Εγκρίθηκε το «εισόδημα του πολίτη» και η μείωση της συντάξιμης ηλικίας
    (Φωτ.: EPA / Ettore Ferrari)

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε ενέκρινε αργά σήμερα το νομοθετικό διάταγμα για το «εισόδημα του πολίτη» και τη μείωση της συντάξιμης ηλικίας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι το διάταγμα θα στηρίξει 5 εκατ. ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ η μείωση της συντάξιμης ηλικίας θα αφορά 1 εκατ. πολίτες.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, για το οποίο η κυβέρνησή μας είναι περήφανη», πρόσθεσε ο Κόντε.

«Μέσα σε επτά μήνες εφαρμόσαμε τα δυο αυτά σημεία, που ήταν και τα κυριότερα του κυβερνητικού συμβολαίου. Όλες οι υπόλοιπες δεσμεύσεις μας, κατά συνέπεια, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα», συμπλήρωσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Συνολικά, το εισόδημα του πολίτη θα μπορεί να φτάνει τα 780 ευρώ το μήνα και θα μειώνεται αν ένας άνεργος ή κάτοχος κατώτατης σύνταξης ή έχει άλλα παράλληλα εισοδήματα. Το μέτρο θα αρχίσει να χορηγείται από τον επόμενο Απρίλιο.

Ο δε υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, τόνισε ότι βάσει του νέου νόμου θα υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια ηλικίας, με 38 έτη κρατήσεων. Και το μέτρο αυτό θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή σε τρεις μήνες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.