18 Ιανουάριος 2019, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2019, 08:02

Συνελήφθη 21χρονος τζιχαντιστής που σχεδίαζε να επιτεθεί στον Λευκό Οίκο

  • ΗΠΑ: Δεύτερη επιστολή στη Γερουσία για την υποψηφιότητα της νέας πρέσβειρας στα Σκόπια
    (Φωτ.: en.wikipedia.org)

Ένας νεαρός άνδρας που επιχείρησε να αγοράσει εκρηκτικές ύλες και έναν εκτοξευτήρα αντιαρματικών ρουκετών, με σκοπό να εξαπολύσει επίθεση στον Λευκό Οίκο, συνελήφθη στη Τζόρτζια των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές, συνελήφθη ο 21χρονος Χασίρ Ταχίμπ μετά από έρευνα ενός έτους που διεξήγαγε το FBI, έπειτα από πληροφορίες που έδωσε μέλος της τοπικής κοινότητας Κάμινγκ, οι οποίες ανέφεραν ότι ο ύποπτος είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ταχίμπ επιχείρησε να στρατολογήσει τόσο τον πληροφοριοδότη, όσο και έναν μυστικό πράκτορα του FBI, για να επιτεθεί στον Λευκό Οίκο και σε άλλους στόχους στην Ουάσινγκτον «εξ ονόματος του τζιχάντ».

Όπως εξήγησε ο πληροφοριοδότης του FBI, αρχικά ο Ταχίμπ ήθελε να πάει σε εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ή το Ιράκ για να γίνει «μάρτυρας», δηλαδή να πεθάνει για το τζιχάντ. Όμως, επειδή έχασε το διαβατήριό του θεώρησε καλύτερο να εξαπολύσει επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.

Στις 7 Δεκεμβρίου συναντήθηκε με τον μυστικό πράκτορα και του έδειξε ένα σκίτσο της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου, όπου βρίσκεται το γραφείο του προέδρου. Τις επόμενες εβδομάδες του είπε τι οπλισμό θα χρειαστεί (ημιαυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και έναν εκτοξευτήρα αντιαρματικών ρουκετών) και του ανέθεσε να τα αγοράσει, ώστε να επιτεθούν στις 17 Ιανουαρίου.

Οι τρεις τους συναντήθηκαν την Τετάρτη σε ένα πάρκινγκ, όπου ο νεαρός παρέλαβε τα όπλα, τα οποία προηγουμένως είχαν αχρηστευθεί, και αμέσως μετά συνελήφθη. Ο εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι κανένας από τους στόχους του 21χρονου δεν διέτρεξε πραγματικό κίνδυνο.

Εξάλλου, ένας 49χρονος Αμερικανός συνελήφθη στο Κλίβελαντ του Οχάιο με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στις 4 Ιουλίου, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ονομάζεται Ντιμίτριους Ναθάνιελ Πιτς ή Αμπντούρ Ραχίμ Ραφίκ και είχε ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.