17 Ιανουάριος 2019, 21:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2019, 20:29

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού

  • Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
    Άποψη του ΧΥΤΥ Γραμματικού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας με αντικείμενο καταγγελίες για τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελος Ιωαννίδης, με αφορμή καταγγελίες κατοίκων της περιοχής. Ο Ευάγγελος Ιωαννίδης έδωσε εντολή στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροζαλία Λάλη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να εξακριβώσει αν είναι βάσιμες οι καταγγελίες φορέων και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν πως είναι παράνομη η λειτουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή τους, αναφερόμενοι μεταξύ άλλων σε ακατάλληλο έργο που κατασκευάστηκε σε σεισμογενή περιοχή, την οποία διατρέχουν ρέματα.

Η υπόθεση του επίμαχου χώρου προκαλεί εδώ και χρόνια αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίες εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα μετά από την έγκριση που έδωσε πρόσφατα ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων σε δοκιμαστική λειτουργία ΧΥΤΥ με δυνατότητα επεξεργασίας περίπου 23.000 τόνων υπολειμμάτων.

Από την πλευρά τους, τόσο η Περιφέρεια όσο ο ΕΣΔΑ τονίζουν ότι η κατασκευή του έργου πληροί όλες τις περιβαλλοντικές οδηγίες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και επισημαίνουν ότι η λειτουργία του ΧΥΤΥ αφορά στα σκουπίδια του δήμου Μαραθώνα και των όμορων δήμων. Επίσης, αναφέρουν πως έχουν γίνει 28 προσφυγές σε διοικητικές και δικαστικές Αρχές σε Ελλάδα και Ευρώπη και έχουν απορριφθεί όλες.

Την ίδια στιγμή, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επανέλαβε κατηγορηματικά την απόφασή της να μην κάνει βήμα πίσω στην λειτουργία του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Όπως είπε, «η εγκατάσταση του ΧΥΤΥ έχει ολοκληρωθεί και αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), τον οποίο εφαρμόζουμε δυνατά και αθόρυβα στην πορεία για το κλείσιμο της Φυλής».

Στη συνεδρίαση παρίσταντο κάτοικοι των περιοχών του Μαραθώνα, παρουσία και του δημάρχου Ηλία Ψινάκη, της Ν. Μάκρης, του Γραμματικού αλλά και της Φυλής, οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις έντονες αντιδράσεις των πρώτων, απέναντι στη λειτουργία του ΧΥΤΥ, αντιδράσεις τις οποίες η Ρένα Δούρου αντιμετώπισε με κατανόηση, αποδίδοντας τη δυσπιστία τους προς τις δημόσιες Αρχές, στις διαψεύσεις του παρελθόντος, «εξαιτίας της αναξιοπιστίας των πολιτικών στο παρελθόν που κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.