18 Ιανουάριος 2019, 08:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2019, 08:51

Χάρης Φωτιάδης: «Μας χαρακτηρίζει εσωστρέφεια στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων»

  • Χάρης Φωτιάδης: «Μας χαρακτηρίζει εσωστρέφεια στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων»
    Ο Χάρης Φωτιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μονάχου)

Μια αφοπλιστική και εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου Χάρης Φωτιάδης στο doryforos.org. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε η Γενοκτονία των Ποντίων να αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο.

Ο Χάρης Φωτιάδης, που ασκεί το αξίωμα του προέδρου από πέρσι, βρίσκεται στους κόλπους του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου από μικρός.

Ο Σύλλογος κάθε χρόνο καλωσορίζει δεκάδες νέα πρόσωπα, κυρίως νέους και παιδιά, και ο πρόεδρος λέει γι’ αυτό: «Με γεμίζει με ευχαρίστηση να βλέπω τις Κυριακές που κάνουμε τις χορευτικές μας πρόβες ότι επικρατεί το αδιαχώρητο. Νομίζω πως όσοι έρχονται τώρα στη Γερμανία, μια δύσκολη χώρα να εγκλιματιστεί κανείς, αφενός θέλουν χρόνο και αφετέρου πρέπει ο εκάστοτε σύλλογος να μπορεί να υποκαταστήσει έστω και λίγο την πατρίδα που αφήνουν πίσω», τονίζει.

Στην ερώτηση αν οι ποντιακοί σύλλογοι (της Γερμανίας αλλά και όλου του κόσμου) προωθούν επαρκώς το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο πρόεδρος ανέφερε: «[...] Είμαστε η πιο αδύναμη μειονότητα στη Γερμανία, φταίμε αποκλειστικά εμείς οι φορείς. Μας χαρακτηρίζει η εσωστρέφεια την οποία την έχουν ξεπεράσει ακόμα και οι Τούρκοι της Γερμανίας. Εμείς, ως Έλληνες του Πόντου, απαιτούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Και τι κάναμε τόσα χρόνια για να το πετύχουμε σε διεθνές επίπεδο; Κλεινόμαστε μεταξύ μας σε ένα δωμάτιο και κλαίμε την μοίρα μας. Εμείς, ως σύλλογος, από την άλλη, αυτό που κάνουμε χρόνια τώρα στο Μόναχο είναι να κάνουμε συμμάχους, να απευθυνόμαστε σε γερμανικούς φορείς, και βλέπουμε σιγά-σιγά φως στην άκρη του τούνελ. Το ίδιο προκαλώ να κάνουν επιτέλους και οι υπόλοιποι ποντιακοί φορείς σε διεθνές επίπεδο».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

  • Πηγή: doryforos.org