17 Ιανουάριος 2019, 13:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2019, 12:53

Τι συμβαίνει με το ουράνιο στο νερό της Νυμφόπετρας του Δήμου Βόλβης

  • Τι συμβαίνει με το ουράνιο στο νερό της Νυμφόπετρας του Δήμου Βόλβης
    (Φωτ.: pixabay.com)

Εμφιαλωμένα νερά, ανησυχία και κλειστές βρύσες είναι για έναν και πλέον μήνα η καθημερινότητα των κατοίκων της Νυμφόπετρας του Δήμου Βόλβης μετά τον εντοπισμό υψηλών τιμών ουρανίου στο νερό των γεωτρήσεων που τροφοδοτούν τον οικισμό. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου από τις 23 Νοεμβρίου 2018 έχει ενημερώσει τους κατοίκους πως το νερό της περιοχής είναι ακατάλληλο προς πόση και μαγείρεμα.

Ωστόσο λόγω της μεγαλύτερης ανησυχίας οι κάτοικοι δεν χρησιμοποιούν το νερό της περιοχής ούτε για να πλυθούν.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς προκλήθηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει επηρεαστεί από κάποια σεισμική δόνηση, αφού κατά την περσινή μέτρηση το νερό είχε μηδενικές τιμές όσον αφορά το ουράνιο», αναφέρει στην Voria ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Ανδρέας Γαβριηλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Νυμφόπετρας υπάρχουν έξι δημοτικές γεωτρήσεις οι οποίες μετά τους ελέγχους της ΔΕΥΑΒ έδειξαν ότι το νερό είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση, κάτι που οδήγησε τους κατοίκους να χρησιμοποιούν για αρκετό καιρό εμφιαλωμένα νερά. Η λύση φαίνεται πως βρέθηκε 6 χιλιόμετρα μακριά, στον Προφήτη, όπου βρέθηκε γεώτρηση με κατάλληλο νερό. Αυτό που μένει είναι το νερό να μεταφερθεί στη Νυμφόπετρα, ένα έργο που θα διαρκέσει για εύλογο χρονικό διάστημα και θα κοστίσει περίπου 200.000 ευρώ. «Συνιστούμε υπομονή στους κατοίκους, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», επισημαίνει ο Ανδρέας Γαβριηλίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις για ουράνιο σε νερό που τροφοδοτεί οικισμούς γίνονται μία φορά το χρόνο, με τα δείγματα να αποστέλλονται στον «Δημόκριτο» και από εκεί στο υπουργείο Υγείας. Όσον αφορά την έρευνα για τα υπόλοιπα στοιχεία (π.χ. φθόριο), αυτή γίνεται ανάλογα με το έδαφος, τον πληθυσμό και άλλες μεταβλητές.

  • Αναδημοσίευση από voria.gr.