10 Φεβρουάριος 2014, 11:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:34

Ο αγώνας αποκατάστασης των συντάξεων των Ποντίων συνεχίζεται!

  • Στον αέρα οι συντάξεις των Ποντίων - Όλες οι εξελίξεις

Ο αγώνας αποκατάστασης των συντάξεων των Ποντίων συνεχίζεται!

Συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι ομογενείς, σε συμπαράσταση των ανασφάλιστων υπερηλίκων συνταξιούχων που ήρθαν από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και τους ομογενείς της Αλβανίας, στους οποίους κόπηκε η πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με το νόμο 4093/2012.

Μετά τις συγκεντρώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εκατοντάδων ανασφάλιστων υπερήλικων συνταξιούχων, έπειτα από πρωτοβουλία του Κώστα Αβραμίδη, του Γεωργίου Καλαϊτσίδη και μελών της «επιτροπής Σαββίδη», την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014, εκπρόσωποί τους επισκέφτηκαν στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους του ΟΓΑ και του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τους Κ. Αβραμίδη και Γ. Καλαϊτσίδη, εκφράστηκε η πρόθεση συνέχισης του αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης για τα αυτονόητα ίσα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Η στάση του υπουργείου Εργασίας και της ηγεσίας του ΟΓΑ για σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων σε βάθος τετραετίας χαρακτηρίστηκε ομόφωνα από όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση άκρως προσβλητική, ρατσιστική, κρίθηκε ότι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντισυνταγματική, αφού οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φυσική εξόντωση.

ΚΚΕ: Ερώτηση για τους ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς από την ΕΣΣΔ

Ερώτηση σχετικά με τους χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ που οδηγούνται στην εξαθλίωση κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Θέμα: Στην εξαθλίωση οδηγούνται χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ

Οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, εξαιτίας της εξολοκλήρου περικοπής της πενιχρής σύνταξης του ΟΓΑ που λάμβαναν και μάλιστα εν μέσω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων σε πρόσφατη επιστολή της, οι άνθρωποι αυτοί επιβιώνουν κυριολεκτικά χάρη στη βοήθεια που έχουν από τους κοντινούς συγγενείς τους. Παρά το γεγονός ότι οι ομογενείς πραγματοποιούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την επαναχορήγηση των συντάξεων τους, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα τους.

Να σημειώσουμε ότι το ΚΚΕ έχει πραγματοποιήσει για το θέμα αυτό σειρά παρεμβάσεων στη Βουλή (6039/21.01.2013, 884/22.01.2013, 3086/04.03.2013, 1006/10.10.2013).

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας σε βάρος των υπερήλικων και ανασφάλιστων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, με την επαναχορήγηση των συντάξεων τους».

Με πληροφορίες από τον agelioforos.gr