17 Ιανουάριος 2019, 12:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2019, 11:25

Αυξήσεις στα τιμολόγια προαναγγέλλει η ΔΕΗ

  • Και από το τηλέφωνο η πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Μαρογιάννη)

Το βάρος στους καταναλωτές προκειμένου να μπορέσει να έχει μια επιτυχημένη έξοδο δανεισμού στις αγορές αναμένεται να μετακυλήσει η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης σημείωσε ότι η επιχείρηση δεν μπορεί πλέον να απορροφά τις επιβαρύνσεις.

Προκειμένου δε να «χρυσώσει» το χάπι είπε ότι οι πελάτες που θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά το λογαριασμό τους θα έχουν έκπτωση 1 ευρώ.

Οι ανατιμήσεις θα γίνουν στη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα περάσει στους καταναλωτές την άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών των ρύπων. Προς το παρόν η εταιρεία επωμίζεται το κόστος αγοράς δικαιωμάτων για το διοξείδιο του άνθρακα λόγω της λιγνιτικής της παραγωγής.

Εκτός από τις ανατιμήσεις, περίπου 4 εκατ. πελάτες της ΔΕΗ που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους και γι’ αυτό λαμβάνουν έκπτωση 15% είναι πολύ πιθανό να χάσουν αυτό το «προνόμιο». Ο Μανώλης Παναγιωτάκης εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η επιχείρηση θα αναγκαστεί να περάσει σε… φούσκωμα των λογαριασμών προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ «που κατά κύριο λόγο προκλήθηκαν από κυβερνητικές πολιτικές», όπως η κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ, οι δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων κ.α.