17 Ιανουάριος 2019, 12:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2019, 10:50

Τι προβλέπει το σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό

  • Τι προβλέπει το σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό
    (Φωτ.: pixabay.com)

Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Reshet 13 μετέδωσε χθες Τετάρτη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό προβλέπει το Παλαιστινιακό Κράτος να καταλαμβάνει έως και το 90% των εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και ως την πρωτεύουσα τμήματα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονται ιεροί τόποι.

Ο Λευκός Οίκος –ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει καμία λεπτομέρεια του σχεδίου και λέει πως η παρουσίασή του ενδέχεται να απέχει μήνες– υποβάθμισε τις πληροφορίες του καναλιού κάνοντας λόγο περί ανακριβειών, εικοτολογίας και ανευθυνότητας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο πηγή που είπε πως έχει ενημερωθεί από τους Αμερικανούς, μετέδωσε πως το σχέδιο προβλέπει την προσάρτηση στο Ισραήλ κάποιων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, την εγκατάλειψη κάποιων άλλων και τη διακοπή της οικοδόμησης ορισμένων υπό ανέγερση. Ακόμη, σε αντάλλαγμα, ο Τραμπ θα προτείνει να γίνουν ανταλλαγές εδαφών, ενώ θα εισηγηθεί η Παλιά Πόλη –όπου βρίσκονται ιεροί τόποι και ναοί των εβραίων, των μουσουλμάνων και των χριστιανών– να παραμείνουν τμήμα του εδάφους του Ισραήλ, αλλά να την συνδιαχειρίζονται οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι και οι Ιορδανοί.

Κατά την ίδια πηγή, «οι περισσότερες αραβικές συνοικίες» της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θα περάσουν στο παλαιστινιακό κράτος, θα αποτελέσουν την πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα» της χώρας, καθεστώς που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του κτηριακού συγκροτήματος του τεμένους Αλ Άκσα, στην Παλιά Πόλη, να γίνει πρωτεύουσα του κράτους τους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν έκανε καμιά αναφορά στο τι προβλέπει το σχέδιο για το ζήτημα των προσφύγων, άλλο ένα από τα ακανθώδη της διένεξης που κρατάει δεκαετίες, ή για τη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς, ενός κινήματος που εναντιώνεται σε οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

Δεν έχει υπάρξει σχόλιο ούτε από Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους ούτε από την Παλαιστινιακή Αρχή για τις πληροφορίες αυτές.

Ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο ένας από τους δύο αρχιτέκτονες του σχεδίου –ο άλλος είναι ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ– ανέφερε μέσω twitter πως οι πληροφορίες που μετέδωσε ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός «δεν είναι ακριβείς», ωστόσο δεν διευκρίνισε τι ακριβώς από όσα μεταδόθηκαν δεν είναι σωστό.

«Η σεναριολογία για το περιεχόμενο του σχεδίου δεν βοηθάει», «ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη γνωρίζουν το περιεχόμενό του [...] προς το παρόν», και «το να μεταδίδονται ψευδείς, διαστρεβλωμένες ή διακατεχόμενες από προκατάληψη πληροφορίες από τα ΜΜΕ είναι ανεύθυνο και βλάπτει τη διαδικασία», εξεμάνη ο Γκρίνμπλατ.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον προέβλεψε ότι ο Τραμπ δεν θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο πριν διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, την 9η Απριλίου. «Είναι μια έξυπνη απόφαση, διότι δεν θέλουμε να μετατραπεί σε ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης», πρόσθεσε.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν άνετη νίκη και πέμπτη θητεία για τον δεξιό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ περιήλθαν σε αδιέξοδο το 2014. Οι σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής με την Ουάσινγκτον έχουν εξάλλου διακοπεί πρακτικά, μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.