17 Ιανουάριος 2019, 00:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2019, 01:39

Τι γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης

  • Τσίπρας: Οι Πρέσπες καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων
    Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε απόψε η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Al Jazzera και το abc news. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την έγκριση για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει στο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο οποίος είπε ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια ψήφος σταθερότητας για τη χώρα».

«Ο Τσίπρας κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης, ετοιμάζεται για τη νέα πρόκληση», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Bloomberg, ενώ το Euronews υπογραμμίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης και ο δρόμος πλέον ανοίγει για το Κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία με τη FYROM».

Για μια «παθιασμένη ομιλία» που έκανε την Τρίτη στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας κάνουν λόγο στο άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας επίσης τον «καταλυτικό ρόλο» που διαδραμάτισε στις εξελίξεις η Συμφωνία των Πρεσπών. Το Γαλλικό Πρακτορείο και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa σημειώνουν ότι «η Βουλή επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Τσίπρα».

Η ισπανική El Pais γράφει ότι «εν μέσω απειλών, η Βουλή των Ελλήνων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού», αναφερόμενη στις απειλές που δέχτηκε για τη ζωή της η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα. «Άλλοι πολιτικοί που είχαν επίσης ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Τσίπρα και της συμφωνίας με τα Σκόπια έχουν δεχτεί απειλές. Η κ. Παπακώστα δέχτηκε απειλητικά μηνύματα με εικόνες σπασμένων κεφαλιών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στον βορρά, όπου συγκεντρώνονται οι εθνικιστές, έχουν εμφανιστεί αφίσες με φωτογραφίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορίες για προδοσία. Οι υπερεθνικιστικές οργανώσεις οργανώνουν διαδήλωση εναντίον της συμφωνίας με τα Σκόπια στην Αθήνα», γράφει η El Pais.

Την είδηση δημοσιεύουν επίσης η γερμανική Die Welt, το Spiegel που γράφει ότι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και η γερμανική FAZ, που σημειώνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε οριακά ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή. Τέλος, το ρωσικό πρακτορείο Sputnik αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, κατά την οποία ζήτησε από τους Έλληνες βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνησή του για να ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις ως το τέλος της τετραετούς θητείας της.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.