16 Ιανουάριος 2019, 21:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2019, 21:46

Brexit: Καταψηφίστηκε η πρότασης μομφής, επιβίωσε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι

  • Brexit: Καταψηφίστηκε η πρότασης μομφής, επιβίωσε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι
    Φωτ. αρχείου: EPA / Andy Rain

Καταψηφίστηκε στο βρετανικό Κοινοβούλιο η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι που είχε καταθέσει το Εργατικό κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν. Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 306 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 325 βουλευτές.

Εκτιμώντας πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχασε «την εμπιστοσύνη και τη στήριξη» του Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε σήμερα τη Μέι να παραιτηθεί, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την 29η Μαρτίου.

Από απόψε η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να έχει συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, προκειμένου όπως σημείωσε η ίδια, μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής, να εκπληρώσει τη βούληση των Βρετανών πολιτών, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Σύμφωνα με τους Times, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν σχέδια ώστε να καθυστερήσει το Brexit έως το 2020, αφότου Γερμανία και Γαλλία διατύπωσαν την πρόθεσή τους να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο, μεσούσης της πολιτικής κρίσης στη Βρετανία.

Ο προηγούμενος σχεδιασμός επικεντρωνόταν σε μια αναβολή διάρκειας τριών μηνών για το διαζύγιο, από την 29η Μαρτίου στα τέλη Ιουνίου, ωστόσο σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκαν οι Times, πλέον Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν νομικές οδούς, προκειμένου να αναβληθεί η αποχώρηση της Βρετανίας ως τον επόμενο χρόνο.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.