16 Ιανουάριος 2019, 20:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2019, 20:38

Πλήθος κόσμου στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Σιάτιστας Παύλου

  • Πλήθος κόσμου στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Σιάτιστας Παύλου

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Σιάτιστας Κοζάνης για να αποχαιρετήσει τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο στην τελευταία του κατοικία. Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ συμμετείχαν πάνω από 40 Μητροπολίτες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τρεμάμενη φωνή από τη συγκίνηση ξεκίνησε την εξόδιο ακολουθία και ασπάστηκε για τελευταία φορά τον Μητροπολίτη Παύλο.

Παρόλο που το θερμόμετρο στις 11:00πμ βρισκόταν στους -5 βαθμούς Κελσίου, με τον βοριά να παγώνει τα πάντα, πάνω από 2.000 πολίτες από τη Σιάτιστα και τις άλλες κωμοπόλεις της επαρχίας Βοΐου αψήφησαν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και προσήλθαν στον Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Δημητρίου για να πουν το τελευταίο αντίο στον Μητροπολίτη τους.

Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος μετέφερε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του Μακαριστού ιεράρχη, τον θεολογικό ζήλο που επέδειξε τόσο ως απλός ιερωμένος και στη συνέχεια ως Μητροπολίτης, ενώ όπως ανέφερε τον διέκρινε «η απλότητα και η γλαφυρότητα στην εκφορά του ποιμαντικού λόγου».

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, που έχει οριστεί και ως τοποτηρητής στη Σιάτιστα, αναφέρθηκε στο καθημερινό έργο του Μακαριστού Παύλου, τόσο στη Μητρόπολη όσο και στα συνοδικά του καθήκοντα, ενώ μίλησε και για την τελευταία επιστολή που έγραψε λίγες ημέρες πριν πεθάνει και αφορούσε το θέμα της Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης στον επικήδειο λόγο του μίλησε για το πνεύμα συνεργασίας που διακατείχε τον μακαριστό ιεράρχη σε μια σειρά από θέματα που συνδέονται με το κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο που υπηρετούσε με ζήλο, ενώ ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι το Βόιο «αποχαιρετά με συγκίνηση έναν ακούραστο ποιμενάρχη, τον πνευματικό του ηγέτη, ένας άξιο ιερωμένο».

Ο Μακαριστός Παύλος είχε αναπτύξει επαφές με μεγάλο μέρος της νεολαίας και είχε εγκαινιάσει κύκλους συζητήσεων με νέους και νέες της Μητρόπολής του. Η φοιτήτρια Μαρία Καραμπατζιά εκ μέρους όλων στη νεολαία τον αποχαιρέτησε απαγγέλλοντας το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ... τη λάμπα κρατώ ψηλά, να δούνε της γης οι θλιμμένοι, να ‘ρθούνε, να βρουν συντροφιά... Να βρούνε γωνιά ν’ ακουμπήσουν, σκαμνί για να κάτσει ο τυφλός, κι εκεί καθώς θα μιλάμε, θα ’ρθει συντροφιά κι ο Χριστός».

Πριν από τέσσερις μήνες ο μακαριστός Παύλος είχε μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μεγάλο έργο ζωής που είχε ξεκινήσει και πλησίαζε προς την πραγματοποίησή του, να ζωντανέψει ορισμένα από τα ημιέρημα χωριά της επαρχίας του, εγκαθιστώντας πολύτεκνες οικογένειες σε σπίτια που αγόρασε η Μητρόπολη ή της παραχωρήθηκαν υπό μορφή δωρεάς και μοιράζοντας στις οικογένειες αγροτικό κλήρο, για να μπορέσουν με την καλλιέργεια της γης να έχουν εισόδημα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.