16 Ιανουάριος 2019, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2019, 19:19

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς

  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τσαβούσογλου: Iδιαίτερα προκλητικό βήμα η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ 4
    (Φωτ.: nbcnews.com)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς (INF), καθώς οι συνομιλίες τους με τη Ρωσία δεν κατέληξαν πουθενά. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια.

Η συνάντηση που είχαν στη Γενεύη αξιωματούχοι των δύο χωρών προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα κατέληξαν σε αποτυχία, είπε η υφυπουργός Εξωτερικών Άντρεα Τόμσον.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι παραβιάζει συστηματικά τη συνθήκη αυτή που υπογράφηκε το 1987, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, κάτι που η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Τόμσον είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν στις 2 Φεβρουαρίου την εξάμηνη διαδικασία για την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη αυτή.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η Ρωσία θα έχει στη διάθεσή της έξι μήνες για να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με τη συμφωνία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.