16 Ιανουάριος 2019, 16:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2019, 16:37

Πέντε σενάρια για το Brexit μετά την ήττα της Μέι

  • Πέντε σενάρια για το Brexit μετά την ήττα της Μέι
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Αντιμέτωπη με πέντε επιλογές βρίσκεται η Βρετανία μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σενάριο 1: Νέες εκλογές
Σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές και δημοσιογράφους που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το πρώτο σενάριο είναι μεν η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά το ενδεχόμενο αυτό είναι μάλλον απίθανο καθώς οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που καταψήφισαν χθες τη συμφωνία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θέλουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί και Συντηρητικοί παλεύουν στήθος με στήθος και είναι πολύ αμφίβολο αν οι σημερινοί βουλευτές των Τόρις θα επανεκλεγούν.

Σενάριο 2: Δεύτερο δημοψήφισμα
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές αν υπάρχει στη Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια τέτοια εξέλιξη. Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, από άποψη χρόνου είναι και τεχνικά αδύνατη η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ως τις 29 Μαρτίου οπότε είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα και το σενάριο αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο.

Σενάριο 3: Καμία συμφωνία
Μπορεί πολλοί διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο να φώναζαν «Καμία συμφωνία, κανένα πρόβλημα», όμως οι βουλευτές απ’ όλες τις πτέρυγες γνωρίζουν καλά ότι μια αχαρτογράφητη έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προκαλούσε απίστευτα προβλήματα. Με διάφορες τροπολογίες, άλλωστε, επιδιώκουν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη που θα συνιστούσε και τη χειρότερη περίπτωση. Ούτε η κυβέρνηση Μέι αλλά ούτε οι Βρυξέλλες θέλουν το «No deal», που θα οδηγούσε σε μια άναρχη αποχώρηση. Αλλά τη στιγμή που στη Βουλή δεν υπάρχει πλειοψηφία για κανενός είδους Brexit, η χαοτική έξοδος είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί, εκτιμούν Βρετανοί αναλυτές.


(Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Σενάριο 4: Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη
Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το ενδεχόμενο παράτασης της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας, που είναι στις 29 Μαρτίου. Κάποιες εισηγήσεις για παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου οπότε και θα έχει συγκροτηθεί το νέο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς Βρετανούς ευρωβουλευτές δεν γίνονται αποδεκτές, καθώς κύκλοι της Κομισιόν αναρωτιούνται –και όχι άδικα– τι μπορεί να επιτευχθεί σε τρεις μήνες, όταν δεν έχει βρεθεί λύση σε ενάμιση χρόνο.

Ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες αρνούνται να προβούν σε περαιτέρω παραχωρήσεις σχετικά με το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας ή τη διατύπωση μιας νέας πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία. Μάλιστα, η αναμενόμενη σκληρή στάση της ΕΕ θα επιτείνει δραματικά τις πιθανότητες μιας άναρχης εξόδου καθώς οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του Brexit στο Λονδίνο θα ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

Σενάριο 5: Οι Βρυξέλλες κάνουν παραχωρήσεις
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις ή διευκρινίσεις. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων στη Βρετανία: Οι συντηρητικοί βουλευτές των Τόρις είναι αντίθετοι στο να συνεχιστεί η τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία. Το Εργατικό Κόμμα, από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση. Αποτέλεσμα; Ακόμη και αν οι Βρυξέλλες έκαναν κάποιες περαιτέρω παραχωρήσεις στο Λονδίνο είναι εντελώς ασαφές αν στο βρετανικό Κοινοβούλιο θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια συμφωνία εξόδου.


(Φωτ.: EPA / Patrick Seeger)

Πάντως, μόνο αν τελικά η Ένωση κάνει κάποιες σημαντικές παραχωρήσεις η κυβέρνηση Μέι θα μπορούσε να προγραμματίσει μια δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή σε λίγες εβδομάδες, και αυτή τη φορά να αποσπάσει την πλειοψηφία. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος ενός πολύ επώδυνου και ανεξέλεγκτου Brexit είναι προ των θυρών και όλα τα άλλα σενάρια είναι μάλλον απίθανα, η πλειοψηφία των βουλευτών θα μπορούσε τελικά να ταχθεί υπέρ μιας νέας, συντεταγμένης εξόδου. Και αυτό είναι ένα σενάριο που φαίνεται αρκετά πιθανό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.