16 Ιανουάριος 2019, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2019, 13:16

Η Ρωσία αμφιβάλλει για τη νομιμότητα αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ

  • Η Ρωσία αμφιβάλλει για τη νομιμότητα αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ
    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ.: EPA/Sergei Chirikov)

Αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών διατυπώνει εδώ και λίγα 24ωρα η Ρωσία που μιλά για σχέδιο των ΗΠΑ και της Δύσης προκειμένου να ενισχυθεί η επιρροή τους στα Βαλκάνια.

«Η Ρωσία έχει αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η δήλωσή του έρχεται ένα 24ωρο μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti, όπου τονίζει ότι με στόχο την προώθηση της ένταξης της χώρας στο NATO «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας και αλλαγή της βάσης της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας». Μάλιστα όπως πρόσθεσε «αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της χώρας απέτυχε, αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται...».

Η Ρωσία κατηγορεί το NATO ότι με την προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας της στα Βαλκάνια «επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και υπονομεύει την εμπιστοσύνη και πυροδοτεί τις εντάσεις στην Ευρώπη».