16 Ιανουάριος 2019, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2019, 09:13

Πολεμικό κλίμα για το ΧΥΤΥ Γραμματικού – Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια

  • Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
    Άποψη του ΧΥΤΥ Γραμματικού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με οδοφράγματα και πέτρες υποδέχθηκαν χθες οι κάτοικοι του Γραμματικού τα πρώτα απορριμματοφόρα που έκαναν το δοκιμαστικό δρομολόγιο στο ΧΥΤΥ το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία του. Τα απορριμματοφόρα μετέφεραν υπολείμματα από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Κορωπίου. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες και εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που έφτασαν στο σημείο, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τραυματιστεί στο πόδι και να προκληθούν φθορές σε ένα περιπολικό και ένα απορριμματοφόρο.

Στο ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) οδηγούνται τα απορρίμματα στα οποία δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω επεξεργασία, και όχι τα απορρίμματα που προέρχονται από τους κάδους.

Χθες με ψήφους 3-1 υπερψηφίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ η πρόταση ο ΧΥΤΥ Γραμματικού να έχει ετήσια δυναμικότητα τους 23.250 τόνους. Η ποσότητα αυτή, όπως επισημάνθηκε, αντιστοιχεί σε τέσσερις ημέρες εναπόθεσης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Στη συνεδρίαση, που έγινε σε έντονο κλίμα, συμμετείχαν τόσο εκπρόσωποι της Δημοτικής Κοινότητας Γραμματικού όσο και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Από τη δημοτική πλευρά από που τονίζεται είναι ότι ο ΕΣΔΝΑ αποφάσισε για την ετήσια δυναμικότητα ενός εργοστασίου που δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί, κάτι που είναι για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής «αιτία πολέμου». Ήδη οι μαθητές των σχολείων του Μαραθώνα, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Γραμματικό, προχώρησαν σε καταλήψεις, ενώ οι κάτοικοι ζητούν χρόνο για να αξιολογηθεί η πρόταση του δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Ο ΕΔΣΝΑ, πάντως, τονίζει ότι τα υπολείμματα που μεταφέρονται στο Γραμματικό είναι του Δήμου Μαραθώνα, και επισημαίνει ότι ο ΧΥΤΥ θα εξυπηρετεί μόνο μέρος των δήμων της ανατολικής Αττικής. Οι κάτοικοι και η δημοτική Αρχή, από την άλλη, θεωρούν ότι τα ευρωπαϊκά όργανα δεν έχουν αποφανθεί οριστικά για την καταλληλότητα του χώρου ο οποίος, όπως λένε, έχει ρέματα και άμεση γειτνίαση με περιοχές Natura.