16 Ιανουάριος 2019, 10:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2019, 10:13

Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης – Live η συζήτηση στη Βουλή

  • Κυρώθηκε το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ [[[ΝΟΤ ΔΟΝΕ]]]
    Εικόνα από συνεδρίαση Ολομέλειας της Βουλής (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Η «εκρηκτική» συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που έγιναν σε πολύ οξύ τόνο, θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν το κοινοβουλευτικό έργο του Σώματος αυτή την εβδομάδα.

Όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει την προσδοκούμενη στήριξη.

Οι 151 ψήφοι είναι ο αριθμός-κλειδί για τον πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και όχι ανοχής – σύμφωνα με το Σύνταγμα σε περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στην ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών, δηλαδή από 120 έως 150, τότε υπάρχει κυβέρνηση ανοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές, επομένως αναζητά έξι ακόμη για να συμπληρωθεί ο αριθμός. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και οι Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης. Συνεπώς, φαίνεται να «κλειδώνει» ο ζητούμενος αριθμός βουλευτών που θα υπερψηφίσουν.

Πάντως, εάν ανατραπούν τα έως τώρα δεδομένα και η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τους «151» τότε θα προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.

Δείτε live τη συζήτηση στην Ολομέλεια: