15 Ιανουάριος 2019, 22:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2019, 22:17

Βρετανία: Καταψηφίστηκε η συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit – Συντριπτική ήττα για τη Μέι

  • Brexit: Η Τερέζα Μέι θα ζητήσει περισσότερο χρόνο – Νέες συζητήσεις στο Κοινοβούλιο
    Η Τερέζα Μέι κατά την ψηφοφορία για την Συμφωνία Αποχώρησης (φωτ.: ΕΡΑ)

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου απέρριψαν τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε προτείνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Με βάση το τελικό αποτέλεσμα, μόνο 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, ενώ 432 την καταψήφισαν. Οι δραματικές εκκλήσεις της Μέι για υπερψήφιση της συμφωνίας που σύναψε με την ΕΕ για το Brexit και τις διαβεβαιώσεις της ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί η συμφωνία της, η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί πιο στενά με το κοινοβούλιο στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, η σημερινή βραδιά επέφερε μία μεγάλη ήττα για την Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας λίγο μετά την απόρριψη της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τι τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο, πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ. Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση την Τετάρτη (16/1) θα βρει χρόνο για μια συζήτηση περί ψήφου εμπιστοσύνης. Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους. Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο, σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.


(Φωτ.: ΕΡΑ)

Ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την ήττα της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που διεξήχθη νωρίτερα σήμερα. Ο Κόρμπιν είπε ότι η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί την Τετάρτη (16/1). «Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Το μικρό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ανακοίνωσε απόψε ότι θα συνεχίσει να την στηρίζει και στην συζήτηση της Τετάρτης, καθώς και στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

«Σημειώνω με λύπη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα το απόγευμα. Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να διευκρινίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σχόλιό του στο Twitter.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.