15 Ιανουάριος 2019, 21:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2019, 21:28

Σενάριο επίσπευσης της διαδικασίας ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Kοινοβούλιο

  • Σενάριο επίσπευσης της διαδικασίας ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Kοινοβούλιο
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Επίσπευση των διαδικασιών επιθυμεί το Μαξίμου, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ετοιμάζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψήφου εμπιστοσύνης την Τετάρτη (16/1) τα μεσάνυχτα να καταθέσει στη Βουλή προς συζήτηση και κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, το πλάνο κυβέρνησης περιλαμβάνει την κατάθεση της Συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή την Πέμπτη (17/1) και στη συνέχεια την εισαγωγή της στην Ολομέλεια προς ψήφιση τα αμέσως επόμενα 24ωρα (Παρασκευή ή Σάββατο). Πηγές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών να γίνει πριν από το συλλαλητήριο της Κυριακής (20/1) στο Σύνταγμα. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτηματικά αναφορικά με το χρονικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να «τρέξει» τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, συνδυάζουν με αυτό το γεγονός και την πίεση που άσκησε στο προεδρείο της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ώστε η διαδικασία για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης να μην διαρκέσει τρεις (κατά τον κανονισμό) αλλά δύο ημέρες.

Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι σχεδιάζεται η άμεση κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, στόχος είναι η ακολουθία μία σειράς πρωτοβουλιών (η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο μίνι-ανασχηματισμός) να γίνουν χωρίς μεγάλα διαλείμματα μεταξύ τους, ώστε να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα και να περάσει ένα ηχηρό σήμα σταθερότητας στις αγορές που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία με επιφύλαξη.