15 Ιανουάριος 2019, 16:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2019, 16:20

Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή, για την κυβέρνηση-κουρελού και τους πρόθυμους

  • Στη Βουλή σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το επιτελικό κράτος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Την ώρα που στο παρασκήνιο εντείνονται οι διεργασίες με φόντο και την επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άνοιξε τη συνεδρίαση με την ομιλία του, έχει βρει τις 151 ψήφους που χρειάζεται στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός έκανε απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ και συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είμαι βέβαιος ότι πράττουμε το σωστό, γιατί πάντα το εθνικά ωφέλιμο είναι το σωστό, πράττουμε το πατριωτικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι πάντα το εθνικά ωφέλιμο είναι το σωστό και ότι η κυβέρνηση πράττει το πατριωτικό. «Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι οι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν να στηρίξουν», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Σχετικά με τη στάση του Πάνου Καμμένου ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τη σέβεται αλλά πιστεύει ότι «κάνει λάθος», μιας και θα μπορούσε να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ σημείωσε ότι η δική του κυβέρνηση δεν είναι κουρελού, σε αντίθεση με την κυβέρνηση «που στήσατε το 2012 αν και ήσασταν για 40 χρόνια εχθροί και που σε ένα βράδυ γίνατε φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη, αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους: «Καθίστε κάτω, τώρα θα τα ακούσετε, μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας, θα ακούσετε με προσοχή», είπε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αθλιότητες με τις απειλές κατά βουλευτών και επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε και σε φωτογραφίες με λιωμένα κεφάλια βουλευτών που, όπως τόνισε, έλαβε η Κατερίνα Παπακώστα.

Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για δεκανίκια και κομπάρσους βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα, ενώ μίλησε και για σικέ διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, για τραγέλαφο και για θλιβερή συναλλαγή. «Τι σόι ήταν η έξοδος του Καμμένου από την κυβέρνηση όταν τέσσερις από τους επτά βουλευτές εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε και κατηγόρησε το Μαξίμου για την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, σημειώνοντας ότι καμία κυβέρνηση δεν τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Άμυνας έναν εν ενεργεία αξιωματικό και ότι ο τελευταίος ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης το 1967.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι παρέδωσε τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα, και ότι ο πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος είναι υπόλογοι όχι μόνο στους Μακεδόνες αλλά και στην κρίση της Ιστορίας. Ακόμα, στο σημείο της ομιλίας του σχετικά με τους πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή, αναφέρθηκε ονομαστικά στον Σπύρο Δανέλλη και στην Κατερίνα Παπακώστα.

Κλείνοντας την ομιλία του θυμήθηκε μια φράση που είχε πει το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία «την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός, ανοιχτά και καθαρά, με εκλογές».