15 Ιανουάριος 2019, 15:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2019, 14:05

Hurriyet: 200 νέες συλλήψεις για πιθανές διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν στην Τουρκία

  • Hurriyet: 200 νέες συλλήψεις για πιθανές διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν στην Τουρκία
    (Φωτ. αρχείου: aljazeera.com)

Τη σύλληψη 192 ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος από το 1999 έχει καταφύγει στις ΗΠΑ, διέταξε η Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Oι νέες συλλήψεις έρχονται σε συνέχεια των 100 που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και στα Άδανα, ενώ στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκαν ακόμα 105 συλλήψεις με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησαν απαγορευμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στο κινητό.

Αντίστοιχα περιστατικά αναφέρει η «Hurriyet» και για τις επαρχίες Ικονίου, Μούγλας και Κοτζάελι, όπου οι εισαγγελικές Αρχές προχώρησαν σε πολυάριθμες συλλήψεις στρατιωτικού προσωπικού για πιθανές διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας εκφράζουν ανησυχίες για τις επιχειρήσεις καταστολής, λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόφαση για να καταστείλει τους διαφωνούντες. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα εξαιτίας των σοβαρών απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα.