15 Ιανουάριος 2019, 21:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2019, 17:26

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του ανάμματος των κεριών στην Ένωση Ποντίων Ματσούκας (βίντεο)

  • Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του ανάμματος των κεριών στην Ένωση Ποντίων Ματσούκας (βίντεο)
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ματσούκας)

Κρατώντας τις παραδόσεις ζωντανές, η Ένωση Ποντίων Ματσούκας αναβίωσε για μια ακόμη χρονιά, στην φιλόξενη αίθουσά της, το έθιμο του ανάμματος των κεριών στη μνήμη συγγενών και φίλων του συλλόγου που δεν είναι πλέον στη ζωή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 13 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για ένα έθιμο που λάμβανε χώρα σε πολλές περιοχές του Πόντου μετά τις γιορτές, και συνεχίζει να ζει και σήμερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Το έθιμο ζωντάνευε την παραμονή των Θεοφανίων και ήταν μια πρόσκληση προς τις ψυχές των νεκρών να βρεθούν κοντά στους ζωντανούς, γύρω από το γιορτινό τραπέζι, να τους προσφέρουν διάφορες λιχουδιές και να θυμηθούν όμορφες στιγμές. Σε ένα μεγάλο ταψί γεμάτο σιτάρι, την παραμονή της μεγάλης γιορτής όλα τα μέλη της οικογένειας άναβαν κεριά «για τ’ αποθαμέντς», για πεθαμένους συγγενείς και φίλους, αναφέροντας το όνομα του καθενός ξεχωριστά. Μετά τον αγιασμό των υδάτων οι ψυχές επέστρεφαν στον κάτω κόσμο, μέχρι την επόμενη χρονιά.

Αυτό ακριβώς το έθιμο ζωντάνεψε ξανά στους χώρους της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας. Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Μεντεσίδης, ενώ αργότερα το λόγο πήρε ο Χριστόφορος Χριστοϕορίδης, ο οποίος μίλησε στο κοινό για το έθιμο του ανάμματος των κεριών και για τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στον Πόντο. Στη συνέχεια ο χώρος γέμισε με τους ήχους της λύρας και τραγούδια από τη Ματσούκα.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ13
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2019