15 Ιανουάριος 2019, 12:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2019, 12:30

Πού χρειάζονται αλυσίδες και ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

  • Ένας νεκρός και ένας στο νοσοκομείο από αναθυμιάσεις
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Μπορεί το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τον καιρό της χώρας μας να προκαλεί ανέμους επιπέδου θύελλας στο νότιο Αιγαίο, ωστόσο σε πολλές περιοχές παραμένουν τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο από το χιονιά που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις, κλειστή παραμένει η Λεωφόρος Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ.

Στη Ροδόπη κλειστές είναι οι ισόπεδες ιρλανδικού τύπου διαβάσεις Μεσοχωρίου, Αετοκορυφής, Ιασίου, Λοφαρίου, Αγίας Μαρίνας, Σκαλώματος και Ίσαλου Καλλιθέας. Στη Φλώρινα κλειστά είναι τμήματα της επαρχιακής οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), στη Μαγνησία τμήματα της επαρχιακής οδού Χανίων-Κισσού, στην Ευρυτανία η θέση Βράχος στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου-Φουρνά, στην Αχαΐα κλειστός είναι ο δρόμος προς το χιονοδρομικό και στην Αιτωλία κλειστά είναι τμήματα της επαρχιακής οδού Ναυπάκτου - Γραμμένης Οξιάς.

Λόγω υπερχείλισης στη γέφυρα Αγίου Ανδρέα κλειστή είναι παλιά εθνική Λιβαδειάς-Ορχομενού και η επαρχιακή οδός Ορχομενού-Προσηλίου. Για τα φορτηγά κλειστή είναι η παλιά εθνική Θεσσαλονίκης-Ιερισσού (Αρναία) μέσω Ταξιάρχη και η επαρχιακή οδός Αράχοβας-Επταλόφου από το 14ο χλμ. έως το χιονοδρομικό του Παρνασσού.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού αλυσίδες είναι απαραίτητες για την πρόσβαση στα χιονοδρομικά Σελίου, Καϊμάκτσαλαν, 3/5 Πηγαδιών, Βιτσίου και Παρνασσού. Με αλυσίδες γίνεται η κίνηση μέχρι το Ροδοχώρι και το Αρκοχώρι στην Ημαθία, στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας-Λειβαδίων από το 15ο χλμ., στη Θεσσαλονίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από το 85ο έως το 92ο χλμ., όλο το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο των Γρεβενών, της Καστοριάς και της Φλώρινας, και τμήματα των επαρχιακών οδών Κοζάνης-Ιωαννίνων και Κοζάνης-Βέροιας.

Αλυσίδες χρειάζονται στο ευρύτερο επαρχιακό οδικό των Δήμων Βορείων Τζουμέρκων, Μετσόβου, Κόνιτσας, Ζίτσας, Πωγωνίου και Πυρσόγιαννης. Το ίδιο ισχύει για τμήμα των επαρχιακών οδών Καλαμπάκας-Ασπροποτάμου, Καρδίτσας-Άρτας, Μουζακίου-Στεφανιάδας και Κέδρου-Ρεντίνας-Καρπενησίου.

Στην Αιτωλία αλυσίδες χρειάζονται για την πρόσβαση σε χωριά της ορεινής Ναυπακτίας και για την κίνηση σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Ευρυτανίας και σε διάφορες περιοχές του ορεινού δικτύου της Φθιώτιδας και της Φωκίδας. Στην Πελοπόννησο οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Ανδρίτσαινας - Επικούρειου Απόλλωνα, στο επαρχιακό και δασικό δίκτυο του ορεινού όγκου του Μαινάλου και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου-Κοσμά από το 15ο έως το 25ο χλμ.