14 Ιανουάριος 2019, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2019, 19:24

Bloomberg: Ο Τσίπρας θέλει η διαμάχη με την πΓΔΜ να θεωρείται επίτευγμά του

  • Bloomberg: Ο Τσίπρας θέλει η διαμάχη με την πΓΔΜ να θεωρείται επίτευγμά του
    Ο Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα στις Πρέσπες (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

«Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει επαρκή στήριξη στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς βουλευτές και από άλλα κόμματα τάσσονται υπέρ της συμφωνίας», εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του που αναδημοσιεύεται και στην Washington Post. «H αποχώρηση του Πάνου Καμμένου δεν είναι πιθανό να ανατρέψει την κυβέρνηση, καθώς αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να ταχθούν ενάντια στον Καμμένο και να υποστηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, παρατείνοντας τη θητεία του για λίγους ακόμη μήνες», αναφέρει το Bloomberg.

«Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αλλά η συμφωνία για τη ‘Μακεδονία’ θα περάσει πριν γίνουν οι εκλογές», εκτιμά το πρακτορείο.

Στο ερώτημα γιατί το «μακεδονικό» ζήτημα είναι σημαντικό για τον Αλέξη Τσίπρα, το Bloomberg σχολιάζει ότι «στην προεκλογική περίοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέλει να επικαλεστεί την επίλυση της ιστορικής διαμάχης με την πΓΔΜ ως ένα από τα επιτεύγματά του μαζί με την έξοδο από τα μνημόνια και τις οδυνηρές συνθήκες που τα συνόδευαν.

Έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα ότι θα μπορούσε να επιλύσει τη διένεξη για τη ‘Μακεδονία’, αναλαμβάνοντας ο ίδιος προσωπικά το υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Οκτώβριο και δεσμευόμενος ότι θα ολοκληρώσει τη συμφωνία. Η κυβέρνησή του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια νίκη στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την Τουρκία το 2017 για την προώθηση των προσπαθειών για την επανένωση της Κύπρου.

Εάν η ‘Μακεδονία’ ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η στρατιωτική συμμαχία θα επεκτείνει την επιρροή της σε μια περιοχή όπου η παρουσία της Ρωσίας είναι ισχυρή, βελτιώνοντας την ασφάλεια και αναφορικά με την Ελλάδα, η κυβέρνηση του Τσίπρα ελπίζει ότι η χώρα θα αποκομίσει θετικό πρόσημο στην ευρύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με το Bloomberg, «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλο δρόμο μπροστά του για να επιλύσει τη διαμάχη ονομασίας επτά δεκαετιών με τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας. Αν και οι δύο πλευρές κινούνται προς την κατεύθυνση οριστικοποίησης μιας συμφωνίας, ο κίνδυνος για τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει τελειώσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επισπεύσει τη διεξαγωγή εκλογών πριν λήξει η θητεία του τον Οκτώβριο του 2019».

«Ο Τσίπρας επωφελήθηκε από την αποχώρηση του Καμμένου»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επωφελήθηκε από την αναχώρηση του «περιοριστικού» του εταίρου Πάνου Καμμένου «για να παίξει άλλη μια παρτίδα πολιτικού πόκερ», ζητώντας καταρχάς ψήφο εμπιστοσύνης από την Ελληνική Βουλή, γράφει η γαλλική Le Monde. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, «ο Πάνος Καμμένος προετοιμάζεται ήδη για τις επόμενες εκλογές και δεν θα έχει συμβιβαστεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών έναντι των εθνικιστών ψηφοφόρων του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, «απαλλάσσεται» από έναν εταίρο ιδεολογικά στον αντίποδα του κόμματός του και θέλει να προσεγγίσει την κεντροαριστερά εν όψει των μελλοντικών ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών. Την Κυριακή το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε «τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν για την επόμενη μέρα».

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι σε μια ομιλία του την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «θα πρέπει να επισφραγίσουμε την έξοδο από την κρίση με μια κοινωνική στροφή, ώστε η χώρα να μην επιστρέψει στους τρόπους του παρελθόντος, τη διαφθορά, τη διασπάθιση των δημοσίων πόρων», που έδινε την εντύπωση ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει για τα καλά ξεκινήσει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.