14 Ιανουάριος 2019, 19:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2019, 18:35

Παρέμβαση Ρωσίας στο Σκοπιανό: Απειλεί με βέτο στον ΟΗΕ

  • Σε ισχύ απαγόρευση του «Ήλιου της Βεργίνας», βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών
    Διαδηλωτές έξω από τη Βουλή των Σκοπίων διαμαρτύρονται για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Την εκτίμηση της Μόσχας ότι το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών μετέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η θέση της χώρας πάνω στο ζήτημα «παραμένει αμετάβλητη».

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα, και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου». Παράλληλα, αναφέρει ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Αναλυτικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό έχει συμβεί κατά παράβαση της μακεδονικής νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Αύριο, εν τω μεταξύ, ξεκινάει η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, με στόχο η ψηφοφορία να διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης.

  • Αναδημοσίευση από sputniknews.gr.