14 Ιανουάριος 2019, 15:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2019, 15:41

FAZ για το Σκοπιανό: «Πολιτικό πόκερ στην Αθήνα»

  • FAZ για το Σκοπιανό: «Πολιτικό πόκερ στην Αθήνα»
    Το εξώφυλλο της γερμανικής εφημερίδας FAZ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό (φωτ.: faz.net)

Τις εξελίξεις μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου και ενόψει της επικείμενης ψήφου εμπιστοσύνης στο ελληνικό κοινοβούλιο σχολιάζει η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά και στις εξελίξεις στα Σκόπια όπου υπερψηφίστηκε ήδη η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η μικρή γειτονική Δημοκρατία της Ελλάδας λέγεται από την Παρασκευή επίσημα Βόρεια Μακεδονία», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Παρουσιάζοντας την επίσημη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, η FAZ γράφει ότι «με τον γεωγραφικό προσδιορισμό και τη σαφή διατύπωση ότι η σημερινή μακεδονική γλώσσα και ο πολιτισμός δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την αρχαιότητα, εκπληρώθηκαν επαρκώς οι ελληνικές απαιτήσεις κατά την άποψη του Τσίπρα».

Υποστηρίζοντας το κυβερνητικό αφήγημα, η FAZ προσθέτει: «Εντούτοις, αυτό το βλέπουν διαφορετικά οι εθνικιστές στην Ελλάδα. Κατά την άποψη του Καμμένου, όπως επίσης και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τσίπρας πρόδωσε τα ελληνικά συμφέροντα, αφού δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να επιτραπεί στη γείτονα να χρησιμοποιεί τη λέξη Μακεδονία ως μέρος του ονόματός της. Επιπλέον, σύμφωνα με την εθνικιστική ερμηνεία, δεν υφίσταται ούτε μακεδονική γλώσσα, ούτε μακεδονικό έθνος, αλλά αυτά αποτελούν γιουγκοσλαβικό εφεύρημα της εποχής του Τίτο».

Τέλος, η κεντροδεξιά γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει  πως «το γεγονός ότι ο Τσίπρας βρήκε τη δύναμη να αντισταθεί σε αυτό το οπισθοδρομικό πνεύμα χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο». Ωστόσο, η FAZ καταλήγει πως «εάν ο Τσίπρας δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία δεν θα τεθεί καν σε ψηφοφορία και τότε θα είναι νεκρή. Αντ' αυτής θα γίνουν νέες εκλογές, με πιθανές επιπτώσεις αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια».