14 Ιανουάριος 2019, 14:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2019, 18:50

Πέθανε ο Σαράντος Καργάκος

  • Πέθανε ο Σαράντος Καργάκος
    (Πηγή: Facebook / Σαράντος Καργάκος)

Μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο διακεκριμένος ιστορικός, φιλόλογος και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος άφησε αργά το βράδυ της Κυριακής την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών. Είχε γεννηθεί το 1937 στο Γύθειο. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο οποίο εισήχθη τρίτος, αλλά χωρίς να του δοθεί υποτροφία. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961-1963 και υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία.

Για 35 χρόνια εργάστηκε στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς στην Αθήνα. Μάλιστα ήταν ιδρυτικό μέλος του «Ηράκλειτου» και του «Αριστοτέλη».

Από τα φοιτητικά του χρόνια άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνολικά δημοσίευσε 99 βιβλία (εκ των οποίων τα 17 διδακτικά), από τα οποία ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες Αλαλία, ήτοι το σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα και Αλεξία, γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις, αλλά και το συντακτικό της αρχαίας ελληνικής σε συνεργασία με τον Χρήστο Λεμπέση, η ιστορική μελέτη Αλβανοί-Αρβανίτες-Έλληνες, το δίτομο έργο για την πολιτιστική συνεισφορά του αρχαίου και μεσαιωνικού κόσμου, η τρίτομη ιστορία των Αρχαίων Αθηνών, η δίτομη ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου, και το τετράτομο έργο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης στο επίκεντρο του συγγραφικού του ενδιαφέροντος ήταν η ελληνικότητα της Μακεδονίας, η ιστορία από τη σκοπιά των Τούρκων, η Επανάσταση του 1821, η Μικρασιατική Εκστρατεία και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Οι δύο τόμοι του έργου Μέγας Αλέξανδρος, ο άνθρωπος φαινόμενο κυκλοφόρησαν το 2015, ενώ το 2016 κυκλοφόρησε το Ολυμπιάδα.

Ο Σαράντος Καργάκος ήταν παντρεμένος με τη δικηγόρο και εκπαιδευτικό Ιωάννα Κώττα και είχε δύο παιδιά. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη στις 14:00 στον ναό του Αγίου Αντωνίου, απέναντι από το Β’ Νεκροταφείο Αθηνών.