14 Ιανουάριος 2019, 14:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2019, 14:04

Οι έξι... σωματοφύλακες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

  • Στο Ντουμπρόβνικ ο Αλέξης Τσίπρας για την «Πρωτοβουλία 16+1»
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Mario Salerno)

Είναι έξι και αποτελούν κυριολεκτικά το μαξιλαράκι ασφαλείας της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα. Είναι οι μη ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές που θα αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ έναν του Ποταμιού και την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Η Έλενη Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις κάποτε ήταν οι άνθρωποι του Πάνου Καμμένου αλλά τώρα στέκονται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε τη διαγραφή τους από το κόμμα μέσω Twitter, παρόλο που με τις δύο διαγραφές η Κοινοβουλευτική Ομάδα αριθμεί πέντε βουλευτές και άρα έχει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό για την παρουσία του κόμματος στη Βουλή. Από το Ποτάμι, «ναι» θα πει στην κυβέρνηση ο Σπύρος Δανέλλης, ακολουθώντας διαφορετική γραμμή από αυτή που έχει χαράξει το κόμμα του. Όσο για την Κατερίνα Παπακώστα, δήλωσε πως όχι μόνο θα στηρίξει την κυβέρνηση αλλά είναι πιθανό να ψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Φήμες για ανταλλάγματα
Οι κακές γλώσσες αναφέρουν πως και οι έξι έχουν πάρει κάποιου τύπου ανταλλάγματα για να στηρίξουν την παρούσα κυβέρνηση. Η Κατερίνα Παπακώστα φαίνεται να έχει πάρει τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει υπουργός Δημόσιας Τάξης στον ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει ενώ θα έχει και θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. Ο Κώστας Ζουράρις λέγεται ότι θα πάρει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης μετά την αποχώρηση της Κατερίνας Νοτοπούλου που θα είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Υπουργική θέση αναμένεται να πάρει και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Ίσως καλύψει τη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου, υφυπουργού Εργασίας που θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Όσο για την Έλενα Κουντουρά, εκτός του ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Τουρισμού, φέρεται να έχει εξασφαλίσει θέση και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος θα μπει και ο Σπύρος Δανέλλης για τον οποίο είναι προφανές πως θα κλείσουν οι πόρτες στο Ποτάμι.

Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης
Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, στις 10:00, ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία. Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν το κοινοβουλευτικό έργο του Σώματος αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα συμφωνήθηκε να αναβληθεί για την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ώστε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Βούτσης, «να γίνει καλύτερη προετοιμασία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία που αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση».

Σε ότι αφορά τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από μία έντονη συζήτηση που έγινε, όπως είπε, διευκρινίστηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει σε τέσσερεις κύκλους.

Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.

Σε ό,τι αφορά την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ο Νίκος Βούτσης διευκρίνισε πως είναι σαφές ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά το κοινοβουλευτικό έργο της και δεν υπάρχει θέμα διακοπής των εργασιών της. «Μόνο σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάνει πρόταση μομφής, ενδιάμεσα η Βουλή δεν θα είχε άλλες κοινοβουλευτικές εργασίες, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε, ακόμη, ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία είχε δοθεί και πριν 20 μέρες με τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, άρα είμαστε σε διαδικασία που η Βουλή λειτουργεί κανονικά». Όπως είπε, η Διάσκεψη κατέληξε σε συναινετικές αποφάσεις, μετά από μία έντονη συζήτηση που προηγήθηκε, σε ό,τι αφορά στα διαδικαστικά θέματα». Διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα είχε πρόβλημα να γίνει σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για το οποίο είναι κάθετα αντίθετο και έχει ζητήσει την απόσυρσή του. Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί η συζήτηση της τροπολογίας για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι ο νέος υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης, θα αποφασίσει για την τύχη της.