14 Ιανουάριος 2019, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2019, 08:57

Ο Τραμπ απειλεί την Τουρκία με οικονομική καταστροφή

  • Ο Τραμπ απειλεί την Τουρκία με οικονομική καταστροφή
    (Φωτ.: EPA / Tatyana Zenkovich)

Με οικονομική καταστροφή προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Τουρκία εάν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις υλοποιήσουν τις απειλές της Άγκυρας και επιτεθούν στους Κούρδους της Συρίας. Η προειδοποίηση διατυπώθηκε μέσω Twitter.

Παράλληλα, ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τους Κούρδους «να μην προκαλούν την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή έγραψε πως «η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από την μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του ΙΚΙΛ στη Συρία, φυσικοί εχθροί. Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο σχεδιάζεται η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης 20 μιλίων» (32 χιλιομέτρων), χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πού θα βρίσκεται ή ποιος θα καλύψει το κόστος αυτού του μέτρου.

Η αναγγελία του Τραμπ τον Δεκέμβριο ότι θα αποσύρει τους περίπου 2.000 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Άγκυρα, όμως έφερε σε δυσχερή θέση τους Κούρδους μαχητές οι οποίοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον των μελών της παραστρατιωτικών οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».