13 Ιανουάριος 2019, 23:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2019, 23:02

«Με Αίσθημα Ευθύνης»: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Αναστασιάδη (φωτο, βίντεο)

  • Βίντει από την παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη

Καρφίτσα δεν έπεφτε στην (κατάμεστη) αίθουσα 1.200 ατόμων του ξενοδοχείου «Porto Palace», όπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 13 Ιανουαρίου η παρουσίαση του βιβλίου με Αίσθημα Ευθύνης του αν. τομεάρχη Εξωτερικών ΝΔ, Απόδημου Ελληνισμού, βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων», παρουσίασαν σημαντικές προσωπικότητες όπως είναι ο πρώην υπουργός  Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην γγ του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελος Συρίγος και ο εκδότης-πολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, οι οποίοι, όπως και το κοινό, αγκάλιασαν το βιβλίο από τις πρώτες του γραμμές.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος-διευθυντής της εφημερίδας Εστία Μανώλης Κοττάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων–Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου. Την παρουσίαση άνοιξε ο Μανώλης Κοττάκης, ο οποίος αναφερόμενος στον Σάββα Αναστασιάδη, τόνισε ότι «αυτός ο βουλευτής βάζει πάνω από όλα την πατρίδα».


Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στο βήμα της εκδήλωσης

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του είπε λόγια ουσίας για όσα αναφέρονται στο βιβλίο, αλλά και για τον ίδιο τον Σ. Αναστασιάδη. «Σάββα, η παρουσία όλων αυτών των φίλων μας στην παρουσίαση του βιβλίου σου είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για τη μακρά πορεία της προσφοράς σου. Είναι ένα πράσινο φως για να συνεχίσεις με την ίδια αγωνιστικότητα, την ίδια μαχητικότητα, τη σπουδαία δουλειά που κάνεις στο Κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Φίλε Σάββα ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα δίπλα στον αγώνα σου, θέλουμε και εσύ στη νέα σελίδα που ξημερώνει για τη χώρα μας με αναβαθμισμένους ρόλους να είσαι δίπλα μας».

Ο Λ. Κυρίζογλου, στον χαιρετισμό του, είπε μεταξύ άλλων ότι ο Σάββας Αναστασιάδης είναι ένας κοινοβουλευτικός άντρας που τιμά την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας σταθερά, αλλά παίρνει θέση και στα μεγάλα εθνικά ζητήματα όπως αναλύονται στο βιβλίο. Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος μίλησε για τους πολιτικούς που δεν δειλιάζουν να πουν την αλήθεια, βάζοντας το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το κομματικό.


Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Τον Ευρ. Στυλιανίδη διαδέχτηκε στο βήμα ο Άγγ. Συρίγος, ο οποίος στην τοποθέτησή του κυρίως επικεντρώθηκε στα προσωπικά βιώματα που είχε με τον Σ. Αναστασιάδη.« Γνωριστήκαμε με αφορμή ένα νομοσχέδιο για τους 240 ιεροδιδασκάλους που θα δίδασκαν θρησκευτικά σε μουσουλμάνους μαθητές της Θράκης. Στο κατατεθέν νομοσχέδιο η διάταξη είχε απαλειφθεί, διότι η συγκυβέρνηση δεχόταν ισχυρές πιέσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ο Σάββας Αναστασιάδης δεν πτοήθηκε και μαζί με άλλους συναδέλφους του κατέθεσε σε τροπολογία τη διάταξη. Λόγω της επιμονής του, η συγκεκριμένη τροπολογία πέρασε. Κάτι αντίστοιχο συνέβη με το θέμα της γενοκτονίας και του αντιρατσιστικού νόμου» ανέφερε.

Ακολούθησε η ρεαλιστική ματιά του Σ. Καλεντερίδη, ο οποίος έκανε λόγο για ένα βιβλίο από­δειξη, αλλά και ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να δρα ένας βουλευτής. Από την άλλη, ως κύριος επιμελητής του βιβλίου, αλλά και ως φίλος του Σ. Αναστασιάδη, είπε ότι ήταν κοντά του όταν έδωσε τους αγώνες του, με κίνδυνο και της ίδιας της πολιτικής του πορείας και επεσήμανε ότι τα όσα αναφέρονται στις σελίδες του βιβλίου, καταγράφηκαν όντως με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην αλήθεια, τους Έλληνες πολίτες και την ίδια την πατρίδα.


Ο Σάββας Καλεντερίδης

Τελευταίος στο βήμα ανέβηκε, φανερά συγκινημένος, ο Σ. Αναστασιάδης. Αρχικά μίλησε με επαινετικά λόγια και ευχαρίστησε τους καταξιωμένους ομιλητές για τη στήριξή τους, καθώς και όλους τους παρευρισκομένους. Ευχαρίστησε και όλους όσοι βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου, τον Σάββα Καλεντερίδη και τους συνεργάτες του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να γράψει το βιβλίο, στο πόσο δύσκολο είναι ένας βουλευτής να παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό μιας ολόκληρης κοινωνίας ή για το μέλλον ενός ολόκληρου έθνους, στο δίπολο πατριωτισμός-εθνικισμός, στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο διακύβευμα της ΝΔ.

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε κάποτε "στέγνωσα την ψυχή μου στην πολιτική". Αυτό το στέγνωμα το νιώθουν συχνά οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά. Πόσο μάλλον ένας βουλευτής που καλείται να πάρει απόφαση ή να τηρήσει στάση για λογαριασμό μιας ολόκληρης κοινωνίας ή για το μέλλον ενός ολόκληρου έθνους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


Ο Σάββας Αναστασιάδης χαμογελαστός μετά το τέλος της παρουσίασης του βιβλίου

Για το δίπολο πατριωτισμός-εθνικισμός τόνισε πως «η τυχοδιωκτική κυβερνώσα αριστερά κατάφερε να ταυτίσει τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό» και συνέχισε λέγοντας ότι «πατριωτισμός είναι να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες που απαιτούν οι περιστάσεις για την προάσπιση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων. Αυτό είναι το χρέος μας. Όπως είχε πει ο Κώστας Καραμανλής κατά τη συζήτηση για το Σκοπιανό στο Βουκουρέστι. Και εμείς αυτό θα κάνουμε απέναντι σε αυτούς που έδωσαν το αίμα τους. Και πρέπει να το πούμε στα παιδιά μας ότι το να αγαπάς την πατρίδα σου και να το λες δεν είναι ντροπή».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε για μία ακόμη φορά ότι είναι εθνικά επιζήμια για τη χώρα μας και επισήμανε ότι «όπως έχει πει πολλές φορές και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα τη στηρίξουμε, θα την πολεμήσουμε». Κλείνοντας, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης μίλησε για το διακύβευμα της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα αναμετρηθούν δύο κόσμοι: «Το 2019 είναι η χρονιά που θα επιλέξουμε ποια Ελλάδα θέλουμε: τον δρόμο του λαϊκισμού, της εκχώρησης εθνικών δικαίων, της κατάργησης ιστορικών γεγονότων, της υπερφορολόγησης, της στέρησης των ατομικών δικαιωμάτων, ή τον δρόμο της αλήθειας, της συνέπειας, της δημοκρατίας και της ευθύνης; Αυτό θα είναι το διακύβευμα της ΝΔ». Και πρόσθεσε πως «φυσικά θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που χάραξε η πατριωτική, ιστορική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Θέλουμε κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ο Μ. Κοττάκης, κλείνοντας την εκδήλωση, προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να διαβάσουν το βιβλίο και να δώσουν ιδιαίτερη σημασία σε όσα αναφέρονται στη σελίδα 115, όπου φαίνεται ότι ο Σ. Αναστασιάδης, προκειμένου να μην περάσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο τότε, σύμφωνα με το οποίο θα είχε καταργηθεί η αναγνώριση των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής (Ποντίων, Θρακιωτών, Μικρασιατών), φλέρταρε με την ιδέα να συγκρουσθεί ακόμη και με την παράταξή του. «Όταν ένας βουλευτής φλερτάρει να συγκρουσθεί ακόμη και με τον πρωθυπουργό της παράταξής του, αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο» τόνισε.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης υπέγραψε με χαμόγελο εκατοντάδες βιβλία  τα οποία μοιράστηκαν δωρεάν. Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου, ο Σύλλογος Φίλων της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΕΛΠΙΔΑ είχε σταντ στην είσοδο της αίθουσας παρουσίασης και ενημέρωνε τους παρευρισκόμενους για το έργο και τις δράσεις του. Παράλληλα, όσοι έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να στηρίξουν τον Σύλλογο Φίλων της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου Ελπίδα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς στις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ13
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2019