13 Ιανουάριος 2019, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2019, 19:22

Εκδήλωση στη Δερβιτσάνη για την 28η επέτειο ίδρυσης της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια»

  • Εκδήλωση στη Δερβιτσάνη για την 28η επέτειο ίδρυσης της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια»
    Ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» Βασίλης Κάγιος στην εκδήλωση για την 28η επέτειο της οργάνωσης

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 12 Ιανουαρίου οι προγραμματισμένες δραστηριότητες για την 28η επέτειο ίδρυσης της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια», υπό την αιγίδα του γενικού συμβουλίου της οργάνωσης. Παρά τις δυσκολίες των καιρικών συνθηκών, δεκάδες μέλη και στελέχη της οργάνωσης, απ' όλες τις περιοχές όπου λειτουργούν δομές και τοπικές οργανώσεις, προσήλθαν στη Δερβιτσάνη, την κωμόπολη της Β. Ηπείρου στην Αλβανία, όπου στις 11 Ιανουαρίου 1991 ιδρύθηκε η πολιτική οργάνωση της ελληνικής μειονότητας.

Αξιομνημόνευτη ήταν η συμμετοχή νέων και νεανίδων στην εκδήλωση, όπου έδωσαν το παρών η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή με συνεργάτες της, καθώς και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακκίσης.

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέστηκε Θεία Λειτουργία καθώς και μνημόσυνο για στελέχη της «Ομόνοιας» που δεν βρίσκονται στη ζωή. Επίσης, κατά το έθιμο, ευλογήθηκε η βασιλόπιτα της οργάνωσης με τις ανάλογες ευχές για το νέο έτος, την πρόοδο και την ευημερία των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ. Τον μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο εκπροσώπησε ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του κοινοτικού πολιτιστικού κέντρου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και χαιρετισμοί.

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» Βασίλης Κάγιος αναφέρθηκε στους διαχρονικούς αγώνες της ΕΕΜ, ενώ ανάγνωσε ευχετήρια μηνύματα για την επέτειο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο καθώς και τον Αλέξη Τσίπρα (ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε το μήνυμα του ΠτΔ και ΕΔΩ τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού). Τον χαιρετισμό του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη μετέφερε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης. Διαβάστηκαν επίσης ευχετήρια μηνύματα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου, του προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου, της προέδρου ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά καθώς και του ΚΚΕ και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες έκανε πολιτική ανάλυση του έτους που πέρασε με έμφαση στη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, αλλά και τη διαδικασία «απογύμνωσης» μέσω της κρατικοποίησης γαιών στην παράκτια ζώνη και τη Χειμάρρα. Αναφέρθηκε επίσης στη «ζοφερή» εσωτερική κατάσταση στην Αλβανία και τις συνέπειες που δύναται να έχει στο σύνολο της ΕΕΜ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι δήμαρχοι Φοινίκης και Δερόπολης Λεωνίδας Χρήστου και Αχ. Ντέτσικας αντίστοιχα. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κ. Κατσίφα, ενώ εψάλη ο εθνικός ύμνος. Ακολούθησε δεξίωση για τους παρευρισκόμενους.