13 Ιανουάριος 2019, 17:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2019, 17:22

Ξεκινά την Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

  • Ξεκινά την Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Να ξεκινήσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τρίτη, αργά το μεσημέρι, και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ψηφοφορία, θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων (τη Δευτέρα 14 ιανουαρίου στις 10 το πρωί).

Κατά την ενημέρωση του ΠτΒ στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πριν από λίγη ώρα, ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε την επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής. Ο πρωθυπουργός ζητεί από τον ΠτΒ να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού προς τον ΠτΒ και ως εκ τούτου η συζήτηση αναμένεται να καθοριστεί να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Δεδομένου επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του Ν. Βούτση προς την Διάσκεψη των Προέδρων, θα είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο ημέρες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

Ο ΠτΒ σημείωσε ότι η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, είναι νωπή και μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση εφ' όλης της ύλης.

Εξήγησε, επίσης, ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η Βουλή λειτουργεί κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια.

Ως προς την συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (14/1) σχετικά με την τροπολογία για τη σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση και τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση των F-16, ο Ν. Βούτσης είπε ότι το «πιθανότατο είναι να μην γίνει», λόγω της αλλαγής στον θώκο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αντ. Π.