13 Ιανουάριος 2019, 15:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2019, 15:06

Πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Εργασίας για κατώτατο ευρωπαϊκό μισθό

  • Πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Εργασίας για κατώτατο ευρωπαϊκό μισθό
    Ο Ουμπέρτους Χέιλ (κέντρο) με τον Χορστ Ζέεχοφερ (αριστερά) και τον Πέτερ Άλτμαϊερ (φωτ.: EPA / Filip Singer)

Πρωτοβουλία για έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό αναλαμβάνει ο Γερμανός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ουμπέρτους Χέιλ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η θέσπιση συστημάτων ελάχιστης αμοιβής και βασικής ασφάλειας θα αποτελέσει το επίκεντρο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το επόμενο έτος.

«Η Γερμανία έχει επωφεληθεί πάρα πολύ από την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης, αλλά η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων χρησιμοποιείται ξανά και ξανά για την εκμετάλλευση των ανθρώπων», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας στη Νeue Osnabrücker Zeitung.

«Επομένως, είναι απαραίτητο να υπάρχουν τα ίδια ελάχιστα κοινωνικά πρότυπα στα κράτη μέλη. Θα αναπτύξουμε ένα νομικό πλαίσιο για τους κατώτατους μισθούς και τα βασικά συστήματα ασφαλείας», δήλωσε ο Xέιλ στη NOZ. «Μόνον αν ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, θα συγκροτήσουμε μια ΕΕ, η οποία θα εξασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία», τόνισε.

Τα τελευταία χρόνια, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών κρατών της ΕΕ έχει διευρυνθεί, γεγονός που όπως τόνισε ο Χέιλ «απειλεί το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Η κορυφαία υποψήφια του SPD για τις ευρωπαϊκές εκλογές Καταρίνα Μπάρλεϊ, υποστήριξε την πρωτοβουλία του Χέιλ να «υπάρξει κατώτατος μισθός και βασικά συστήματα ασφαλείας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», σημειώνοντας ότι «όλοι πρέπει να μπορούν να ζήσουν από τις δουλειές τους, παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.