13 Ιανουάριος 2019, 12:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2019, 17:05

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

  • Στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Julien Warnand)

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την ελληνική Βουλή, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Νέος υπουργός Άμυνας, στη θέση του απερχόμενου υπουργού Πάνου Καμμένου, θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι θα κάνει δεκτή όποια παραίτηση τεθεί υπόψη του, τονίζοντας ότι η βασική επιδίωξη είναι «η αποκατάσταση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα και ο ηγετικός της ρόλος στα Βαλκάνια» και σημειώνοντας ότι στόχος είναι η εξασφάλιση ότι η χώρα θα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας.

«Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια είχα μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνεργασίας τους στην κυβέρνηση, κατά την οποία όπως είπε έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και κατάφεραν να στηρίξουν τους πιο αδύναμους, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την καταπολέμηση της διαπλοκής.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη, όπως είπε, συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια, συμπληρώνοντας ότι του είχε ζητήσει «καθαρές κουβέντες». Ακόμη, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2019.


Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, την αποκατάσταση, πλήρως της κανονικότητας, τη στήριξη της κοινωνίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση των αδύναμων που δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν το ενοίκιο τους για να έχουν στέγη, τη διευκόλυνση όλων όσων έχουν μεγάλες οφειλές και βάρη αλλά έχουν αρχίσει πια να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν. Έχουμε κρίσιμα νομοθετήματα και παρεμβάσεις», τόνισε.

Επίσης, μίλησε για τις μεγάλες θεσμικές τομές και συγκεκριμένα τη θεσμική αναθεώρηση, που «επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθεί», καθώς όπως είπε η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα πέντε χρόνια και να συνεχίσει «με αυτόν τον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών» και με άλλες διατάξεις. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και κράτους.

Ωστόσο, πρόσθεσε, παρότι το σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσει ad hoc πλειοψηφίες, «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έβρισκα. Όμως ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς, πάντοτε είμαι αυτός που δεν δειλιάζει μπροστά σε αυτό που θεωρεί εθνικά ωφέλιμο και για τον λόγο αυτό, έχω πάρει την απόφαση μου. Έχω ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι θα πάμε άμεσα στη διαδικασία που το σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνησή του. Προκειμένου να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία σε όλες αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία επιλογές».

«Ο καθένας και η καθεμιά οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, απέναντι στον τόπο, απέναντι σε αυτό που πιστεύουμε βαθιά ως εθνικό συμφέρον», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι παρότι το Σύνταγμα του δίνει τη δυνατότητα για αναζήτηση ad hoc πλειοψηφιών, δεν το έκανε ούτε το 2015, «όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση με προέτρεπε να συνεχίσω, χωρίς να είναι σαφές ότι έχω την απόλυση πλειοψηφία των βουλευτών».

«Δεν θα το κάνω ούτε τώρα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής για να προχωρήσει «μπροστά στις μεγάλες αυτές τομές, που είναι απαραίτητες για τον τόπο, που θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία, αλλά και θα αναβαθμίσουν τον διεθνή ρόλο της χώρας. Και ο καθείς μπροστά στις δικές του ιστορικές ευθύνες», κατέληξε.