12 Ιανουάριος 2019, 10:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2019, 10:54

Space X: Οι πρώτες εικόνες του πυραύλου του Elon Musk για τη Σελήνη και τον Άρη

  • Space X: Οι πρώτες εικόνες του πυραύλου του Elon Musk για τη Σελήνη και τον Άρη
    Οι πρώτες εικόνες από το Starship του Elon Musk (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τις πρώτες εικόνες του «Starship», ενός πυραύλου με ρετρό εμφάνιση που θα μεταφέρει ανθρώπους από πόλη σε πόλη της Γης, αλλά και στη Σελήνη και στον Άρη, παρουσίασε ο Elon Musk με ανάρτησή του στο Twitter. Ο Musk έγραψε ότι η συναρμολόγηση του πρώτου δοκιμαστικού «Starship» έχει ολοκληρωθεί και ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση του θα γίνει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο από το Τέξας. Σύμφωνα με τον Elon Musk, το «Starship» έχει διάμετρο εννέα μέτρα, όπως και ο πραγματικός πύραυλος, αλλά μικρότερο ύψος.

Την Παρασκευή η Space X πραγματοποίησε από την Καλιφόρνια την πρώτη εκτόξευση δορυφόρων για το 2019, θέτοντας σε τροχιά με πύραυλο «Falcon 9» δέκα τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους της εταιρείας Iridium.

Εννέα λεπτά μετά την εκτόξευση, ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος επέστρεψε με επιτυχία σε μια πλωτή εξέδρα στον Ειρηνικό Ωκεανό, ώστε να χρησιμοποιηθεί ξανά στο μέλλον.

Παράλληλα, η αμερικανική διαστημική εταιρεία Space Χ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπή του 10% του προσωπικού της για να γίνει πιο ανταγωνιστική. Σήμερα απασχολεί περίπου 6.000 εργαζόμενους, συνεπώς θα απολυθούν περίπου 600 άτομα. Περικοπές είχε κάνει τον Ιούνιο και η εταιρεία Tesla του Elon Musk, η οποία παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μειώνοντας το προσωπικό της κατά 9%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η εταιρεία δήλωσε ότι βλέπει να έρχονται «ασυνήθιστα δύσκολες προκλήσεις στο μέλλον». Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι η Space X θέλει να πετύχει τόσο στα διαπλανητικά ταξίδια, όσο και στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου διαστημικού διαδικτύου (πρόγραμμα Starlink), κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να περικόψει τα περιττά κόστη.
 
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.