12 Ιανουάριος 2019, 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2019, 09:59

Εκτενείς αναφορές διεθνών ΜΜΕ για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην πΓΔΜ

  • Έκδοση γκιουλενιστών ζητά η Τουρκία από τα Σκόπια
    (Φωτ.: EPA / Valdrin Xhemaj)

Με εκτενείς αναφορές τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Καλωσορίσατε στη Βόρεια Μακεδονία» είναι ο τίτλος του άρθρου του Guardian, τονίζοντας ότι το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ ψήφισε για να ξεκινήσει τη διαδικασία της αλλαγής ονόματος της χώρας, σε ένα μεγάλο βήμα προς τη λήξη της μακροχρόνιας αδιέξοδης διαμάχης με την Ελλάδα.

«Η Μακεδονία συμφωνεί στην αλλαγή ονόματος» αναφέρει το BBC, ενώ το γαλλικό ειδησεογραφικό μέσο 24heures υπογραμμίζει ότι η συμφωνία πρέπει πλέον να ψηφιστεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο usnews κάνει λόγο για το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Ζόραν Ζάεφ και τα συγχαρητήριά του στον ομόλογό του της πΓΔΜ.

«Η αλλαγή ονόματος μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης με τη γειτονική Ελλάδα», τονίζει το Radio Free Europe / Radio Liberty, ενώ η Washington Post δίνει έμφαση στην ιδιαίτερη ικανοποίηση που εξέφρασαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για «πολιτικό θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενο στις δηλώσεις του στο Κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία ότι «χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΕ».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters παραθέτει σημεία από την εναρκτήρια ομιλία του Ζάεφ στη Βουλή, όπως το ότι η αλλαγή ονόματος «θα ανοίξει την πόρτα στο μέλλον», στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και στη συμμετοχή στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Το Reuters αναφέρεται ακόμη στις συγκεντρώσεις αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων έξω από το Κοινοβούλιο, που διαδηλώνουν τις τρεις τελευταίες μέρες κατά της Συμφωνίας.

Το Politico στο δημοσίευμά του τονίζει ότι «81 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ιστορικών τροπολογιών στο σύνταγμα της χώρας» μετά από τρεις μέρες «δραματικών» συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου. Για ένα «ιστορικό βήμα» κάνουν λόγο οι Financial Times, ενώ την είδηση αναδημοσιεύουν από διεθνή πρακτορεία οι New York Times και μεγάλα μέσα ενημέρωσης. «Αυτό που επισήμως ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τώρα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την επίσημη αγγλική εκδοχή», τονίζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Το Associated Press αναφέρει ότι οι βουλευτές της πΓΔΜ ψήφισαν υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας το δικό της μέρος της Συμφωνίας με την Ελλάδα. «Η Μακεδονία ανοίγει τον δρόμο για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, συμφωνώντας στην αλλαγή ονόματος σε 'Βόρεια Μακεδονία'» κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Για μια «ιστορική κίνηση» αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ κάνει λόγο το Euronews, ενώ σε άρθρο της για την υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών που υιοθέτησε η Βουλή της γειτονικής χώρας αναφέρεται επίσης η Wall Street Journal. Στις αντιδράσεις και διαδηλώσεις των βουλευτών του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που μποϊκόταραν την ψηφοφορία αναφέρεται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik παράλληλα με την είδηση της ψήφισης της αλλαγής ονόματος. Το Bloomberg τονίζει ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη στο Κοινοβούλιο της χώρας για την επίλυση της επί δεκαετιών διαμάχης με την Ελλάδα.

Στην είδηση της συνταγματικής αναθεώρησης αναφέρονται και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το κινέζικο πρακτορείο Xinhua. «Από σήμερα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» γράφει ο σερβικός τύπος. «Η Μακεδονία με 81 ψήφους στην Βουλή άλλαξε όνομα σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Τανιούγκ της Σερβίας και η κρατική τηλεόραση της χώρας, RTS.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.