12 Ιανουάριος 2019, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2019, 09:09

NYT: Το FBI έκανε έρευνα για το αν ο Τραμπ δουλεύει για τη Ρωσία

  • Απίστευτη επιστολή Τραμπ σε Ερντογάν: Μην γίνεσαι ανόητος!
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Το FBI είχε ξεκινήσει έρευνα το 2017 για το αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εργαζόταν για λογαριασμό της Ρωσίας, ανέφεραν χθες οι New York Times επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές. Η έρευνα του FBI συγχωνεύτηκε γρήγορα με την έρευνα που ξεκίνησε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με τη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στη Μόσχα και την ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, το FBI ξεκίνησε την έρευνά του μετά την αποπομπή του διευθυντή του Τζέιμς Κόμεϊ από τον Τραμπ τον Μάιο του 2017, ενώ η έρευνα είχε ένα σκέλος αντικατασκοπείας και ένα ποινικό.

Το πρώτο θα προσδιόριζε αν ο Τραμπ είχε συνειδητά ή όχι εργαστεί για τη Μόσχα και το δεύτερο αφορούσε την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, παραμένει άγνωστο το αν οι έρευνες για το αντικατασκοπευτικό σκέλος συνεχίζονται.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το FBI είχε υποψίες για ενδεχόμενες σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία από την εποχή της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Όμως, δεν είχε ξεκινήσει έρευνα μέχρι την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος είχε αρνηθεί να θέσει τέρμα στις πρώτες έρευνες για μια ενδεχόμενη σύμπραξη με τη Ρωσία. Το δημοσίευμα των New York Times δεν αναφέρεται σε ενδεχόμενα συμπεράσματα των ερευνών του FBI.

Ο Τραμπ, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια σύμπραξη, επικρίνει τακτικά την έρευνα του εισαγγελέα Μιούλερ, την οποία θεωρεί «κυνήγι μαγισσών» και μηχανορραφία που έχει σκοπό να απονομιμοποιήσει την προεδρία του. Η έρευνα Μιούλερ είχε ως αποτέλεσμα απαγγελίες κατηγοριών και καταδίκες στενών συνεργατών του Τραμπ.

Ο δικηγόρος Μάικλ Κόεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών χρόνων, κυρίως για παραβιάσεις της νομοθεσίας που αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Πολ Μάναφορτ, που διετέλεσε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, καταδικάστηκε για κατάχρηση δημοσίων πόρων σε σχέση με δραστηριότητες στην Ουκρανία πριν από την προεκλογική εκστρατεία του 2016. Και ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, ομολόγησε ότι είπε ψέματα στους ερευνητές για τις σχέσεις του με Ρώσους αξιωματούχους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.