11 Ιανουάριος 2019, 23:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2019, 23:34

Κοτζιάς: Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας

  • Κοτζιάς: Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας
    Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ σε παλαιότερη συνάντησή τους στην πΓΔΜ (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος της γειτονικής χώρας στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ στην ανάρτησή του αναφέρεται τόσο στις δυσκολίες όσο και στις ελπίδες που είχε ο δρόμος για το «όνειρο» του κοινού μέλλοντος των δύο λαών και «καλωσορίζει» τη «Βόρεια Μακεδονία», επισημαίνοντας ότι «η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή». «Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα. Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κούραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία. Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των δύο λαών. "Βόρεια Μακεδονία" καλώς ήρθες στη ζωή μας. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή» σημειώνει ο Ν. Κοτζιάς.

«Πήραμε την μοίρα μας στα χέρια μας. Γράφουμε ιστορία ανοίγοντας το δικό μας μέλλον. Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι δυνατά. Δείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά επίσης με τους όρους των ευρωπαϊκών αξιών. Είμαι περήφανος που είμαι στην σωστή πλευρά της ιστορίας», ανέφερε με tweet ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, λίγες ώρες μετά την ψήφιση των σχετικών τροπολογιών από την βουλή των Σκοπίων.

Μαζί με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους που χαιρέτισαν την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η απομάκρυνση «ενός σημαντικού εμποδίου για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» ανοίγει το δρόμο για την ΕΕ να ξεκινήσει τον Ιούνιο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την βαλκανική χώρα.

Το VMRO-DPMNE ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές
Την ίδια ώρα, ο Ζάεφ με ανάρτησή του στο τwitter συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Επίσης ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε με την οποία «συνεχάρη όλους τους πολίτες της χώρας για την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται».

Αντίθετα, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι επέκρινε την απόφαση της βουλής για την τροποποίηση του συντάγματος της πΓΔΜ και κατηγόρησε ως υπεύθυνο γι’ αυτό τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ. Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μαζί με τις προεδρικές, που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μάϊου. Πρόσθεσε ότι οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη σημερινή συνεδρίαση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.