11 Ιανουάριος 2019, 20:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2019, 20:34

ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών – Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση με 81 ψήφους

  • ΠΓΔΜ: Στις 21 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές
    Το κτήριο της Βουλής της πΓΔΜ (φωτ.: paigetaylorevans.com)

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε απόψε τις τέσσερις τροπολογίες του συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες, που υιοθέτησε με συνοπτικές διαδικασίες το κοινοβούλιο των Σκοπίων, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από «Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»), το προοίμιο του συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Στις 10 το βράδυ έχει προγραμματιστεί διάγγελμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μετά από δύο αναβολές χθες στο κοινοβούλιο, κατάφερε σήμερα να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 και να περάσει από την Ολομέλεια τις τροπολογίες του συντάγματος.

Πλέον, το μπαλάκι πέφτει στην ελληνική πλευρά, με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να φέρνει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».