11 Ιανουάριος 2019, 14:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2019, 15:10

Στον αέρα η συνάντηση Καμμένου-Τσίπρα λόγω Σκοπίων

  • Στον αέρα η συνάντηση Καμμένου-Τσίπρα λόγω Σκοπίων
    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μιλά σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Τα «αγκάθια» στη Βουλή των Σκοπίων αναβάλλουν τις εξελίξεις στην Αθήνα, όπως δείχνει και η μετάθεση σε άγνωστο χρόνο του ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Με καθυστέρηση σχεδόν μίας ώρας ξεκίνησε λίγο πριν από τις 14:00 η κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, απουσία μόνο της Έλενας Κουντουρά που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ωστόσο, το ραντεβού στο Μαξίμου μετατέθηκε «μέχρι να αρθεί η εμπλοκή που υπάρχει στα Σκόπια», όπως είπε ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμπλήρωσε ότι η συνάντηση δεν μπορεί να γίνει με βάση τα σενάρια, και πρόσθεσε ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος, εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μιας και η λήψη αποφάσεων μετατέθηκε για όταν θα υπάρξουν εξελίξεις στην πΓΔΜ. Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Πάντως το πρωί ο Πάνος Καμμένος κατά την έκτακτη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής σχετικά με την αναβάθμιση των F-16 έσπευσε να τονίσει ότι δεν είναι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελεί υπό παραίτηση. «Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση, ούτε η ΝΔ μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα στα Σκόπια», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση η οποία αποχώρησε από τη διαδικασία.

Τους 80 βουλευτές ψάχνει ο Ζόραν Ζάεφ
Και ενώ στην Αθήνα οι πολιτικές εξελίξεις παγώνουν μέχρι να γίνει η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να συγκεντρώσει τις 80 ψήφους που απαιτούνται ώστε να γίνουν δεκτές οι συνταγματικές αλλαγές και να «ξεκλειδώσει» η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί οι βουλευτές, ωστόσο οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και η προγραμματισμένη συνεδρίαση πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα BESA που διαθέτει δύο βουλευτές ζητά να γίνει μια αλλαγή στη διατύπωση για την υπηκοότητα, κάτι στο οποίο αντιτίθεται οι οκτώ «αντάρτες» του VMRO που έδωσαν θετική ψήφο στην πρώτη ψηφοφορία με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος.