11 Ιανουάριος 2019, 12:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2019, 12:09

Συνάντηση Παυλόπουλου-Μέρκελ: Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων

  • Συνάντηση Παυλόπουλου-Μέρκελ: Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Την ευκαιρία να ανταποδώσει στην Άνγκελα Μέρκελ τη φιλοξενία που του επεφύλαξε στο Βερολίνο το 2016 είχε σήμερα ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Προεδρικό Μέγαρο. «Τότε συνέβη κάτι σημαντικό, διαλύθηκαν κάποιες παρανοήσεις για την ήδη ειλημμένη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Έκτοτε κάναμε πολλές θυσίες, κάτι που αναγνωρίσατε και εσείς ακόμη, και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να μας αποδοθούν», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παυλόπουλος: Η στήριξη της Ελλάδας ήταν κάτι καλό και για την Γερμανία αλλά τόνωσε και τη δική σας ηγετική φυσιογνωμία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η τότε υπεράσπιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Επίσης επέμεινε για τις γερμανικές αποζημιώσεις λέγοντας ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι τόσο οι αποζημιώσεις όσο και το κατοχικό δάνειο πρέπει να λυθούν στο αρμόδιο δικαστικό φόρουμ με βάση τον διεθνή και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Τέλος έστειλε και ένα μήνυμα ενόψει των ευρωεκλογών, λέγοντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει από μορφώματα λαϊκισμού που βάλλουν κατά του οικοδομήματος, και ολοκλήρωσε με τη διαπίστωση ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Στην αντιφώνησή της η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον είναι η Ελλάδα όχι μόνο να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να είναι ισχυρό μέλος της. «Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα και ξεκινά μία νέα φάση που θα στηρίξουμε σε διμερές επίπεδο», τόνισε και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι σημαντικός τόπος επενδύσεων.

Μέρκελ: Φυσικά ο κόσμος πέρασε πολύ δύσκολες εποχές, και ελπίζουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη η οποία υπάρχει πλέον να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες.

Σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ενιαία Ευρώπη και σημείωσε ότι συμμερίζεται την ελληνική θέση στο θέμα των προσφύγων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα, γνωρίζουμε ότι ακόμη και σήμερα είναι τεταμένη η κατάσταση σε πολλά νησιά, γι’ αυτό θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι καλό να υπάρχει μια ειρηνική εξέλιξη στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. «Αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική μας υποχρέωση και ευθύνη. Ξέρουμε για τα εγκλήματα των Εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα, γι’ αυτό είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δύο κρατών», κατέληξε η Άνγκελα Μέρκελ.