11 Ιανουάριος 2019, 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2019, 10:27

Αερόμπικ με ποντιακούς χορούς στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

  • Αερόμπικ με ποντιακούς χορούς στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»)

Υπάρχουν αμέτρητα είδη γυμναστικής, τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες. Ένα όμως συνδυάζει παράδοση και καλή φυσική κατάσταση: Η αεροβική γυμναστική με ποντιακούς χορούς κατακτά ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, κάνοντας τους ποντιακούς συλλόγους να εισάγουν το τμήμα αυτό στις ετήσιες δραστηριότητές τους.

Εδώ και τρία χρόνια ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» πραγματοποιεί τα μαθήματα αυτά σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 20 έως 60 ετών.

«Η προσέγγισή μας είναι βασισμένη στα προγράμματα του διάσημου Αμερικανού αθλίατρου Κούπερ. Είναι η τρίτη χρονιά που λειτουργεί το τμήμα, και θεωρώ πως βρισκόμαστε ακόμα στο επίπεδο της μελέτης – αν και έχουμε καταλήξει σε έναν πρώτο κύκλο προπονητικής με βάση τους ποντιακούς χορούς», αναφέρει στο parallaxi.gr ο εμπνευστής της πρωτότυπης ιδέας και καθηγητής Φυσικής Αγωγής Σταύρος Μουμουλίδης, και συνεχίζει: «Οι ποντιακοί χοροί έχουν διάφορες εντάσεις και είναι πολλοί. Έχουν δεξιόστροφες και αριστερόστροφες κινήσεις, υπάρχει κίνηση στα χέρια, σπάσιμο γονάτων κτλ. Αυτό μπορεί να μας δώσει μια υψηλού επιπέδου προπόνηση. Ξεκινάμε από χαμηλούς ρυθμούς για προθέρμανση, ενδεικτικά με ένα ομάλ', μετά οδηγούμαστε σε χορούς με δυναμική άσκηση –π.χ. στην κυρίως διαδικασία με ένα διπάτ' έως μια λετσίνα–, και στην αποθεραπεία χρειαζόμαστε πάλι χαμηλούς ρυθμούς με ένα (για παράδειγμα) "καλόν κορίτσ’"».

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ο ποντιακός χορός ως αεροβική άσκηση είναι:

  • Ως ομαδικός χορός προσφέρεται για κοινωνική επαφή και κοινωνικοποίηση. Είναι άθληση μέσα από τη συναναστροφή γιατί υπάρχει συντονισμός, συγχρονισμός και πειθαρχία. Οι ρυθμοί, οι κατευθύνσεις και οι κινήσεις των ποντιακών χορών δίνουν απίστευτες δυνατότητες για να χρησιμοποιηθεί ως αεροβική γυμναστική.
  • Με το πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής προάγεται η παράδοση μέσω του ποντιακού χορού γιατί υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που δεν θα χόρευαν ποτέ σε χορευτικό, αλλά θα χόρευαν για να κάνουν γυμναστική.
  • Παράλληλα προάγεται η άσκηση, αφού υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που δεν θα αθλούνταν, αλλά θα γυμναστούν μέσω της αεροβικής γυμναστικής με ποντιακό χορό.
  • Δεν χρειάζεται να γίνει καμία αλλαγή στους χορούς αφού αυτοί προσφέρονται για αεροβική γυμναστική χωρίς αλλαγές.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη από τις 21:15 έως τις 22:30, στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου.