11 Ιανουάριος 2019, 10:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2019, 09:24

Brexit: «Όχι» από πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και άμυνας

  • Brexit: Κοινή ανακοίνωση των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και άμυνας της Βρετανίας, που είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αποχώρησης την οποία προωθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον εγκριθεί από το Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν ο πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ και ο πρώην αρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, Τσαρλς Γκάθρι, ωστόσο εκπρόσωπος της Μέι τα χαρακτήρισε εντελώς λανθασμένα.

Σε επιστολή τους που απευθυνόταν στους προέδρους των τοπικών οργανώσεων του Συντηρητικού Κόμματος, οι Ντίαρλαβ και Γκάθρι προειδοποιούν ότι η συμφωνία για το Brexit «θα απειλήσει την εθνική ασφάλεια της χώρας κατά ουσιαστικό τρόπο».

«Θαμμένη στη συμφωνία είναι μια προσφορά για μια ‘νέα, βαθιά και ειδική σχέση’ με την ΕΕ στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και των πληροφοριών, που προσκρούει στις τρεις θεμελιώδεις Αρχές της εθνικής πολιτικής ασφαλείας», τονίζεται στην επιστολή, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του τηλεοπτικού σταθμού Sky News.

Τόσο ο Ντίαρλαβ, όσο και ο Γκάθρι είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, με το επιχείρημα ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα ήταν καλύτερη για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. «Παρακαλούμε, διασφαλίστε ότι ο βουλευτής σας (σ.σ. της κάθε περιφέρειας) θα καταψηφίσει αυτήν την κακή συμφωνία», προσθέτουν.

Όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στην επιστολή, η εκπρόσωπος της Μέι είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα απολύτως στη Συμφωνία Αποχώρησης που να έρχεται σε σύγκρουση με τη συμμετοχή της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ ή τη σχέση της με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στον τομέα της ασφάλειας. Τον Νοέμβριο, ο υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας προειδοποίησε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεργασία με τις Βρυξέλλες και θα επηρέαζε την ικανότητα του Λονδίνου να φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.