12 Ιανουάριος 2019, 16:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2019, 15:49

Οι θηλυκοί παπαγάλοι προτιμούν για συντρόφους τους έξυπνους αρσενικούς

  • Οι θηλυκοί παπαγάλοι προτιμούν για συντρόφους τους έξυπνους αρσενικούς
    Φωτ.: pixabay.com

Οι ειδικοί στους παπαγάλους είχαν παρατηρήσει εδώ και χρόνια ότι οι θηλυκές εκτιμούν ιδιαιτέρως το εντυπωσιακό φτέρωμα ή το μελωδικό τραγούδι του αρσενικού. Είναι όμως αυτά αρκετά για να διαλέξουν σύντροφο ή μήπως λαμβάνουν υπόψη και την εξυπνάδα τους; Ο Δαρβίνος είχε υποθέσει ότι ισχύει το δεύτερο, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να το αποδείξει.

Ωστόσο, ένα πείραμα που πραγματοποίησαν ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του ολλανδικού Πανεπιστημίου Λέιντε φαίνεται ότι επιβεβαιώνει αυτό το θεμελιώδες για την εξέλιξη ερώτημα.

Οι ερευνητές μελέτησαν συνολικά 34 παπαγαλάκια του είδους Μπατζεριγκάρ, που είναι ιθαγενές της Αυστραλίας. Αρχικά, έβαλαν μια παπαγαλίνα σε ένα κλουβί με δύο αρσενικά. Όπως ήταν φυσικό, εκείνη δεν άργησε να επιλέξει το ένα από τα δύο και περνούσε περισσότερο χρόνο μαζί του. Οι επιστήμονες πήραν τότε τον παπαγάλο που είχε απορρίψει η θηλυκιά και του έκαναν... εντατικά μαθήματα για να τη γοητεύσει: Του έμαθαν να ανοίγει δύο κουτιά που περιείχαν σπόρους. Στο διάστημα αυτό, το ταίρι της παπαγαλίνας δεν έλαβε καμία «μόρφωση».

Στη συνέχεια, η θηλυκιά κλήθηκε να παρακολουθήσει ένα μάλλον… οδυνηρό θέαμα: Τον αγαπημένο της να παιδεύεται μάταια να ανοίξει τα κουτιά με την τροφή, την ώρα που ο αντίζηλός του ξεχώριζε με τις λαμπρές ικανότητές του στην εύρεση κρυμμένων σπόρων!

Στην τελευταία φάση, τα δύο αρσενικά τοποθετήθηκαν και πάλι στο ίδιο κλουβί με τη θηλυκιά. Οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι εκείνη θα επέλεγε τον ικανότερο από τους δύο και δεν έπεσαν έξω: Οκτώ στις εννέα φορές που επαναλήφθηκε το πείραμα, οι παπαγαλίνες άλλαξαν προτιμήσεις και χάρισαν την αγάπη τους στον «έξυπνο» αρσενικό.

Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, η άμεση παρατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων μπορεί να επηρεάσει τα κριτήρια του συντρόφου, επειδή η εξυπνάδα παρέχει ένα «αναπαραγωγικό πλεονέκτημα».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science, ωστόσο οι επιστήμονες επισήμαναν ότι για να επιβεβαιωθούν θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες μελέτες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.