11 Ιανουάριος 2019, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2019, 09:24

Η χιονοκάλυψη ξεπέρασε το 60% της Ελλάδας!

  • Η χιονοκάλυψη ξεπέρασε το 60% της Ελλάδας!
    (Φωτ.: trikalanews.gr)

Στην τρίτη μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης από το 2004, τη χρονιά από την οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οδήγησε η παρατεταμένη περίοδος ψύχους στη χώρα μας από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι σήμερα.

Αρχικά η κακοκαιρία «Ραφαήλ», που ξεκίνησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αύξησε σημαντικά την έκταση της χιονοκάλυψης από το 4% στο 49%.

Στη συνέχεια, η κακοκαιρία «Σοφία» αύξησε ακόμη κατά 14% τη χιονοκάλυψη (δηλαδή περίπου στο 63%), κυρίως με νέες χιονοπτώσεις στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Τέλος, οι επόμενες κακοκαιρίες «Τηλέμαχος» και «Υπατία» διατήρησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα την έκταση της χιονοκάλυψης σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου.

Όμως, επειδή οι θερμές αέριες μάζες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Υπατία» έχουν ήδη λιώσει σημαντικά μεγάλη ποσότητα χιονιού στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, αναμένεται σημαντική μείωση της έκτασης χιονοκάλυψης τις επόμενες ημέρες.

  • Πηγή: meteo.gr.